Faren for gress- og skogbrann er økende på Østlandet. Når snøen har gått, tørker gammelt løv og gress fort opp og blir som «krutt»: Det antenner lett og sprer seg fort. Illustrasjonsbilde: Jørn Bærheim / NTB scanpix

Skogbrannfaren øker på Østlandet

Skogbrannfaren er økende på Østlandet. Folk må tenke seg om før de starter en bråtebrann eller tenner kaffebålet, oppfordrer brannvesenet.

Skog og mark er full av tørt løv og gress. Sammen med mangel på regn betyr det brannfare. Slik er det ofte hvert år når snøen akkurat har gått, men før det blir grønt i skogen.

Søndag ettermiddag ble det meldt om en bråtebrann ute av kontroll i Setskog i Aurskog Høland. De siste dagene har det vært meldt om flere små gressbranner på Øst- og Sørlandet. Når det blåser, slik det gjør mange steder denne helgen, sprer brannene seg enda raskere.

– Det har vært lite nedbør og mye vind. Da tørker det veldig fort opp i solhellinger. Når det blir grønt igjen, roer faren seg litt, sier Rune Rue Johnsen, vakthavende brannsjef i Drammensregionen.

– Det tørre er som krutt. Det er lett å få det til å ta fyr, advarer han.

Deler av området han har ansvar for, er nå merket oransje på skogbrannindeksen på Yr.no. Det betyr stor skogbrannfare. Situasjonen er den samme i deler av Vestfold, mens i Akershus har mange områder fargen gul (fare).

Det generelle bålforbudet gjelder først fra 15. april, altså først onsdag neste uke. Men Johnsen minner om at folk har ansvar for å opptre forsvarlig med ild uansett.

– Du kan ikke gjemme deg bak at det generelle bålforbudet. Vi oppfordrer nå til å tenke seg nøye om før man benytter åpen ild, sier Johnsen, og legger til:

– Jeg syns ikke det er noen god idé å brenne gress og kvist nå, sier han.