FOTO: SCANPIX

Utreder om oljefondet skal investere mer i eiendom

Regjeringen vil framover se på nye muligheter for investering av Statens pensjonsfond. Blant vil man utrede om en større del av oljefondet kan investeres i eiendom.

Fredag la regjeringen fram meldingen om forvaltning av Statens pensjonsfond i 2014 til Stortinget. I den legger regjeringen fram planer for å ta nye skritt i arbeidet med å videreutvikle investeringsstrategien for fondet.

Statens pensjonsfond har økt betydelig de siste tre årene og vokste til en samlet verdi på 6.616 milliarder kroner i løpet av 2014. Ved utgangen av fjoråret var 2,2 prosent av Statens pensjonsfond utland (oljefondet) investert i eiendom.

Det er i dag åpnet for at inntil 5 prosent av fondet kan investeres i eiendom, men blant tingene regjeringen skal utrede, er om den øvre grensen skal heves.

Meldingen inneholder også en gjennomgang av forvaltningen av Statens pensjonsfond Norge samt råd og vurderinger fra Folketrygdfondet om investeringer i unotert eiendom og infrastruktur.

«Avkastningen av SPU og SPN følger i hovedsak av utviklingen i fondenes referanseindekser. Det er samtidig behov for en viss ramme for avvik fra referanseindeksene som departementet har fastsatt. For SPN legges det ikke opp til å endre rammen for avvik målt ved relativ volatilitet på 3 prosent. For SPU foreslås en noe høyere ramme på 1,25 prosent sammenlignet med dagens ramme på 1 prosent», skriver finansdepartementet.