Frode Meinich (Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien)

Husleie hindrer forfall

Forfallet på veier, jernbane og offentlige bygninger utgjør 2600 milliarder kroner, ifølge en ny rapport. Ett av unntakene er Statsbygg, som sørger for en god standard på blant annet høyskoler, tinghus og museer. Det er takket være en husleieordning som fungerer.

Frode Meinich

Eiendomsdirektør i Statsbygg

Rapporten «State of the Nation» fra Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) viser at det offentlige Norge har en enorm jobb å gjøre for å rette opp forfall. Rapporten gir tilstandskarakterer, der topp score er 5. Fylkesveier, kloakk og avløp får karakteren to, mens kommunale veier, kommunale bygg, helsebygg og vannforsyning får tre.

Ikke helsvart
Situasjonen er allikevel ikke helsvart. Statsbygg eier, på vegne av staten, 2350 bygninger fordelt på 600 eiendomskomplekser i inn- og utland. RIF-rapporten gir Statsbyggs portefølje, unntatt fengslene, tilstandskarakteren fire. Det er fordi vår hovedportefølje så å si ikke har vedlikeholdsetterslep. Byggene forfaller altså ikke, men er i stedet godt vedlikeholdt. Hvordan har det vært mulig når en viktig del av annen infrastruktur i Norge sliter?

Stikkordet er husleie og kompetanse, ifølge rapporten: «Statsbygg har gjennom mange år vært forbilde innen bygg- og eiendomsforvaltning i offentlig sektor. De tar blant annet høyde for det årlige vedlikeholdsbehovet i sine leiekostnader. Også kommuner og fylker bør kunne gjøre det samme».

Drift og vedlikehold er ikke gratis og de som leier må derfor betale husleie til staten. Husleien dekker de reelle kostnadene forbundet med å investere i og forvalte byggene. Prinsippet er at summen av leien som innbetales i leieperioden, skal tilsvare summen av kostnadene staten har med eiendommen i samme periode. Modellen er ikke ulik husleieordninger i det private eiendomsmarkedet, men store deler av den øvrige offentlige forvaltningen, som altså sliter med store vedlikeholdsetterslep, mangler denne type ordning.

Forutsigbart
Statsbyggs modell gir forutsigbarhet for hvilke kostnader leietakerne kan regne med. Her kommer ingen plutselige markedsjustering er etter få år eller uforutsette ordinære vedlikeholdskostnader. Statsbygg får en god oversikt over inntekter og kan derfor gjennomføre planlagt og verdibevarende drift og vedlikehold av eiendommene.

Som en ekstrabonus slipper våre statlige leietakere årlig å måtte prioritere mellom eiendommen og andre satsinger, eller bekymre seg for drift og vedlikehold. Dette er Statsbyggs kjernevirksomhet og noe vi løser for våre kunder.

Nedslitte fengsler
Tidligere betalte heller ikke norske fengsler vanlig husleie. Kriminalomsorgen måtte prioritere mellom nettopp kriminalomsorg og vedlikehold, noe som førte til at eiendommene forfalt mer og mer. Statsbygg overtok driften av alle fengslene for seks år siden og innførte husleie. Etterslepet for fengslene er fortsatt stort og «State of the Nation»-rapporten gir fengslene tilstandskarakteren to. Dette skyldes nettopp at fengslene ikke har vært en del av husleieordningen før de siste årene, og derfor ikke har nytt godt av det verdibevarende vedlikeholdet.

Lag en plan
Bildet som tegnes av Norges tilstand når det gjelder infrastruktur, er dyster lesning. Det er alvorlig når samfunnet ikke makter å ta vare på fellesskapets verdier på en god måte. Lærdommen for framtiden må bli at det ikke bare satses stort på nyinvesteringer, men at vi også tar bedre vare på det vi har. Det er lettere å skape begeistring for å investere i noe nytt enn å ta vare på det gamle. Likevel viser det seg gang på gang at skippertaksmetoden på vedlikehold, straffer seg

Å lage en plan for hvordan vedlikeholdsregningen kan tas jevnlig over mange år, er langt billigere enn å utsette kostnadene. Det er på den måten Statsbygg har maktet å ta godt vare på 2,5 millioner kvadratmeter med høyskoler, tinghus, politihus, regjeringsbygg, barnevernsinstitusjoner, ambassader og vegstasjoner.