MEF reagerer på hogststans

Flere skogeierforeninger har innført driftsstans. Det mener MEF er uheldig.

Illustrasjonsfoto.

I Trøndelag og indre Østlandsområdet har flere skogsentreprenører fått beskjed om at det iverksettes full stopp i all skogsdrift, skriverTrønder-Avisa.

– Dette er en uheldig situasjon for skogsentreprenørene, og den kunne vært unngått ved bedre planlegging av skogeierforeningene Allskog og Mjøsen, sier Einar Østhassel, seksjonssjef i Maskinentreprenørens Forbund (MEF), til Trønder-Avisa.

MEF mener det er skogeierforeningene som må ta skylda for det som nå skjer.

– Den høye tømmerproduksjonen vi har sett denne vinteren har i stor grad vært drevet av innbyrdes konkurranse mellom de ulike virkesomsetningsorganisasjonene. Denne konkurransen har ført til at skogsentreprenørenes behov for forutsigbarhet har blitt nedprioritert til fordel for skogeierforeningenes kortsiktige produksjonsmål, påpeker Einar Østhassel til Trønder-Avisa.

MEF, som har over 100 skogsentreprenører blant sine medlemmer, mener driftsstansen skaper merkostnader for skogsentreprenørene, noe som igjen vil gå ut over skogeierne.

Administrerende direktør i Allskog SA, Ole Bakke, sier til Trønder-Avisa at han forstår skogsentreprenørenes bekymring og han erkjenner at hogsten ikke ble styrt godt nok i 2014. Bakke påpeker imidlertid at samtlige skogsentreprenører som jobbet for Allskog i 2014 oppnådde rekordomsetning og han tror produksjonen vil havne på nesten samme nivå 2015.