Minera Skifer er først ute med EPD på naturstein. Det tror de kan være posistivt blant annet i konkurranse om prestisjeprosjekter som Nasjonalmuseet. Foto: MIR Kommunikasjon AS (illustrasjon), Statsbygg / Kleihues + Schuwerk

Skifer-leverandør tror EPD vil gi konkurransefortrinn.

Minera Skifer AS på Oppdal er først ute med EPDer på naturstein.

Deklarasjonen, som er verifisert av tredjepart, dokumenterer miljøprestasjonen til skiferen fra «vugge til grav».

– En slik miljødeklarasjon bør gi oss konkurransefortrinn, sier prosjektrådgiver Terje Holstad i Minera Skifer AS i en pressemelding.

Prosjektrådgiver Terje Holstad i Minera Skifer AS.

Ifølge skifer-leverandørene er det nå ikke lenger snakk om bare å mene og anta noe om miljø– og energikvaliteten. Nå foreligger verifisert dokumentasjon.

Holstad mener dokumentasjonene som ligger EPDen kan være nyttig for dem som skal velge mellom ulike materialer i forbindelse med byggeprosjekter.

Konkurransefortrinn

Oppdal-bedriften er blant annet med i konkurransen om levering av stein til Nasjonalmuseet. For tiden pågår prekvalifiseringen.

– Vi forventer at det stadig oftere vil komme krav om å dokumentere miljøegenskaper for å komme i betraktning som leverandør. EPD danner også grunnlag for miljøsertifisering som Breeam og LEAD. Bevisstheten om miljøvennlige bygg er sterkt økende. Valg av bærekraftige løsninger er blitt et kvalitetsstempel, sier Holstad.

Rettferdig konkurranse

Daglig leder Dagfinn Malnes i EPD-Norge.

Daglig leder Dagfinn Malnes i EPD-Norge er godt fornøyd med å få på plass de to første naturstein–EPD’ene. Han mener dette går rett inn i diskusjonen om leveranse av stein til Nasjonalmuseet.

– Det er viktig å kunne dokumentere miljøprestasjonene, ikke bare anta og mene. Dokumentasjonen må være solid og troverdig. Minera Skifer har lagt fram og fått godkjent dokumentasjon som danner grunnlaget for EPD-dokumentene. Andre bør gjøre det samme, sier Malnes.

750 millioner år gammel

Den omtrent 750 millioner år gamle Oppdalskiferen er lys grå med lette grønntoner eller mørk grå. Ifølge Minera Skifer er den lett å bearbeide og lett å tilpasse til ulike lokale forhold. Oppdalskifer er kvartsittskifer som inneholder mye kvarts og glimmer.

Utvinningen og bearbeidelsen av steinen krever svært lite energi. Bearbeidelsen foregår manuelt. Veien fra bruddet til der steinen bearbeides, er kort. Det samme gjelder avstanden til de vanligste markedene, skriver selskapet i pressemeldingen.