Norske bedrifter advarer – nå kommer nedturen

Norske bedrifter begynner for alvor å se oljeomslaget og bedriftsledere melder om full brems. Dagens Næringslivs konjunkturbarometer varsler nullvekst.

Dagens Næringslivs konjunkturbarometer, som måler fremtidsutsiktene for norsk næringsliv, faller markant. Norske bedriftsledere melder om svakere utsikter for så vel lønnsomhet som omsetning og sysselsetting.

– Barometeret bekrefter at oljeomslaget nå kommer inn i økonomien, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank om konjunkturbarometeret for første kvartal 2015.

Sesongjustert er indeksen på sitt laveste nivå siden finanskrisen, og ifølge Andreassen indikerer barometeret nå en vekst i BNP for Fastlands-Norge på null prosent.

– Bedriftene melder om nullvekst i fastlandsøkonomien, sier Andreassen.

DNs barometer er dermed klart svakere enn Norges Banks konjunkturmåling. Også Norges Banks regionale nettverk var svakere enn ventet, men signaliserte en vekst i BNP for Fastlands-Norge rundt én prosent.

Tallene bak DNs konjunkturbarometer hentes inn av analyseselskapet Opinion og måler bedriftslederes forventninger til sysselsetting, omsetning og lønnsomhet de neste tolv månedene. Samleindeksen, som kan bli 100 på det meste og minus 100 på det minste, er på 26 i første kvartal. Det er en nedgang på fem poeng siden første kvartal i fjor.