Vøringsfossen med sitt 182 meter høye fossefall er et mektig skue og en stor turistattraksjon. Dette bildet er tatt i 1968. Foto: Sverre A. Børretzen/ Aktuell / NTB scanpix

Nå skal det bli sikrere å besøke Vøringsfossen

Statens vegvesen vil i sommer starte arbeidet med å sikre området rundt turistattraksjonen Vøringsfossen i Eidfjord i Hordaland.

Store deler av kanten mot foss og juv er ikke sikret, noe som har ført til flere dødsulykker, senest i fjor sommer da en russisk kvinne i 50-årene falt i døden ved det 182 meter høye fossefallet. Utbyggingen skal etter planen starte til sommeren.

Når utbyggingsplanene nå blir gjennomført, vil attraksjonen få en betydelig visuell og sikkerhetsmessig oppgradering, med nye utsiktsplattformer, en spektakulær gangbro over fossen, nye stier samt forbedrede publikumsfasiliteter som parkering og toaletter. Prosjektet er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk.

Oppgraderingen ved Vøringsfossen er et spleiselag mellom Statens vegvesen og Eidfjord kommune, Hordaland fylkeskommune og Hardangerrådet, melder NRK.

Attraksjonen vil være tilgjengelig for besøkende under hele byggeperioden, og allerede til turistsesongen 2016 vil det første, nye utsiktspunktet stå klart. Hele prosjektet skal etter planen stå ferdig i 2020, sier prosjektleder Kjersti Wold i Statens vegvesen.

Vøringsfossen er del av elven Bjoreio i Eidfjord kommune, med et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter. Hundretusener av turister besøker stedet hvert år for å beundre utsikten.