Iran-avtale kan bli lukrativ for næringslivet

Atomavtalen med Iran kan bety milliardinntekter for både iransk og vestlig næringsliv, mener analytikere.

Ramin Rabii, lederen av det iranske investeringsselskapet Turquoise Partners, ropte av glede da avtalen om Irans atomprogram omsider var et faktum torsdag.

– Vi har forberedt oss på dette i ti år, sier Rabii, som allerede fredag var i kontakt med en rekke forretningskolleger for å diskutere avtalen. Selskapet hans håndterer aksjer og verdier for i alt 1,6 milliarder kroner, men har lenge slitt under effektene av det vestlige sanksjonsregimet: ustabil økonomisk vekst, høy inflasjon, internasjonale bankrestriksjoner og mangel på hard valuta.

– Iran og enkelte store, vestlige investorer har allerede startet sonderinger på områder som olje og biler, sier den iranskfødte økonomen Mehrdad Emadi fra det London-baserte konsulentfirmaet Betamatrix.

– Dette kommer til å skyte fart nå, sier han.

Han anslår at den iranske økonomien vil vokse med så mye som 2 prosentpoeng til over 5 prosent i året etter at atomavtalen er undertegnet, og videre til 7-8 prosent halvannet år etter.

Irans handel med EU, som utgjorde totalt 7,6 milliarder euro i fjor, kan bli mer enn 50-doblet til over 400 milliarder, spår Emadi.

Samtidig mener analytikere at det trolig vil ta flere år å fjerne det komplekse nettet av sanksjoner innen olje, shipping, finans, energi og teknologi.

Ett resultat kan bli at Irans oljeeksport, som er mer enn halvert siden 2012, ikke vil begynne å ta seg opp igjen før til neste år.

Imidlertid kan en av de mest ødeleggende enkeltsanksjonene, nemlig USAs vedtak om å identifisere Iran som et område for hvitvasking av penger, fjernes hurtig av Obamas administrasjon, noe som vil medføre at utenlandske banker igjen kan handle med Iran uten frykt for amerikanske represalier.