Illustrasjonsfoto.

Festeavgiften begrenses til drøyt 11.000 kroner

Bortfesterne av tomter kan kreve et engangsløft i festeavgiften ved forlengelse av avtalen, foreslår regjeringen. Samtidig begrenses avgiften til 11.378 kroner per år.

Den regulerte avgiften skal utgjøre 2,5 prosent av råtomtverdien, og maksimumsbeløpet gjelder for hvert dekar – eller per tomt dersom den er mindre enn ett dekar. Det kommer fram i forslaget som ble sendt på høring fredag.

Høyesterett bekreftet i en dom i 2007 at tomtefestere har rett til å forlenge festekontrakten på samme vilkår som tidligere. Mange grunneiere mente lovendringen fikk urimelige konsekvenser, blant annet at verdiøkningen på eiendommen bare tilfalt fester. Forslaget fredag kommer som en følge av at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2012 påla Norge å endre reglene om forlengelse i tomtefesteloven.

– Utredningen og høringen viser at tomtefeste er et rettsområde preget av interessemotsetninger. Med det lovforslaget som fremmes i dag, mener jeg regjeringen har lyktes i å finne en rimelig balanse mellom bortfesternes og festernes interesser, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Om lag 300.000 nordmenn har hus eller hytte på festet tomt. Disse kan på sikt vente seg krav om høyere leie fra grunneieren når tomtekontrakten utløper.