Illustrasjon: Carl-Viggo Hølmebakk

Lyser ut nytt turistveiprosjekt

Første byggetrinn på utbyggingen av Vøringsfossen i Hordaland-kommunen Eidfjord lyses nå ut. Planlagt byggestart er denne sommeren.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding på hjemmesidene til Nasjonale turistveger.

Vegvesenet setter i gang utbyggingen ved reiselivsikonet Vøringsfossen, og første byggetrinn er lyst ut på anbud. Byggestart forespeiles til sommeren 2015.

Vøringsfossen er, ifølge pressemeldingen, en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Området er preget av langvarig slitasje, mangelfullt servicetilbud og store deler av kanten mot foss og juv er ikke sikret.

En russisk kvinne omkom i fjor sommer etter et fall i fossen.

Attraksjonen vil, ifølge pressemeldingen, få en betydelig visuell og sikkerhetsmessig oppgradering, med nye utsiktsplattformer, en spektakulær gangbro over elven, nye stier og forbedrede publikumsfasiliteter som parkering og toaletter.

Prosjektet er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk.

Oppgraderingen ved Vøringsfossen er et spleiselag mellom Statens vegvesen og Eidfjord kommune, Hordaland fylkeskommune og Hardangerrådet. Etter mange år på planleggingsbordet er det nå endelig klart for oppstart i marka, skriver Vegvesenet.

Første byggetrinn gjennomføres i 2015 – 2017, og omfatter utsiktsplattformer og parkering ved Fossli hotell. Under hele byggeperioden vil attraksjonen være tilgjengelig for besøkende, og allerede til turistsesongen 2016 vil det første, nye utsiktspunktet stå klart. Hele prosjektet skal etter planen stå ferdig i 2020.

Illustrasjon: Carl-Viggo Hølmebakk