Eventyrtunet, trinn 2

Illustrasjon: LPO arkitekterIllustrasjon: LPO arkitekterFoto: Trond JoelsonIllustrasjon: LPO arkitekterFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonIllustrasjon: LPO arkitekterFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonIllustrasjon: LPO arkitekterFoto: Trond Joelson

Veidekke Entreprenør er i innspurten i det andre av totalt tre byggetrinn i boligprosjektet på Skårer i Lørenskog. De to trinnene i Eventyrtunet omfatter 231 leiligheter der 145 er i trinn 2.

Fakta

Sted: Skårer, Lørenskog
Prosjekttype: Boligblokker
Bruttoareal: Ca. 10.000 kvm bolig +
7.000 kvm parkering
Byggherre: Thongård
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Kontraktssum eks mva:
250 millioner kroner
Arkitekt: LPO arkitekter
LARK: Ingerid Heggelund
Rådgivere: RIB: Seim & Hultgreen l RIG: Sweco l RIV: Deltatek l RIE:
Boro RIE l RIBR: Egil Berge l Teknisk støtte: Itech
Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Randem og Hübert l VVS Rør: Norges Rørleggerbedrift l Elektro: Elektriker Gruppen l Armering: Armeringssenteret l Badekabiner: Part l Balkongelementer: UBAB l Blikkenslager: Sigfred Bentzen og Søn l Byggevarer: Optimera l Gartner: Stian Rennesund l Bærestål: BT Stål l Fliser: Fagflis Oslo l Forskaling: Peri l Fuging: Øyan og Schie l Gulvsparkling: BWH Gulvavretting l Kjerneboring og betongsaging: Drillcon l Kjøkken: Sigdal l Lås og beslag: DORMA Norge l Maler: Edvardsson Entreprenør l Parkett: Parkettpartner l Heis: Reber Schindler heis l Plattendekker: Thomas Betong l Postkasser: DinBox l Røykluker: Bramo Glass og Klima l Utstyr: Ramirent l Spunting og peling: Kynningsrud l Ståldører: Firesafe l Søppelsiloer: Strømbergs Plast l Taktekking: NorTekk l Tredører: Dooria l Vinduer og balkongdører: Norgesvinduet l Inngangsfelter, rekkverk: Sagstuen

Blant flere andre boligprosjekter ligger Eventyrtunet rett ved Gamleveien og Skårersletta og har Triaden Storsenter i svært komfortabel gåavstand i øst. Bebyggelsen i Eventyrtunet er plassert i nord-sør-retning på østsiden av Rådmann Paulsens gate med et offentlig parkdrag, Vestparken i vest. Den tilbaketrukne plasseringen inne på feltet er avgjørende. Den bidrar til å gi viktig skjerming mot ulempene fra veisystemene rundt.

LPO og Veidekke
Byggherre for Eventyrtunet er Olav Thon Gruppen ved Thongård AS, som valgte å la LPO arkitekter utvikle og tegne prosjektet som var planlagt å skulle omfatte inntil tre byggetrinn. Veidekke Entreprenør har vært en mangeårig samarbeidspartner for Olav Thon og ble også foretrukket som totalentreprenør i dette prosjektet.
Byggetrinn 1 ligger på den sørligste delen av tomta og består av tre bygg med til sammen 86 leiligheter. Det ble ferdigstilt høsten 2013. Byggetrinn 2 fortsetter mot nord, også med tre bygg, med totalt 145 leiligheter. Trinn 2 er i avslutningsfasen og vil bli overlevert fra slutten av april og frem til sommerferien. 


Balkonger
– Både når det gjelder solforhold og trafikkstøy lå tomta veldig gunstig til. Vi ønsket å fokusere på lyse og varierte fasader der balkongene nok er det arkitektoniske hovedelementet hva selve utformingen angår. Det er jo det vi har hatt å spille på; her som i andre liknende boligprosjekter styrer de innvendige planløsningene i leilighetene mye av fasadeuttrykket med vindusbånd og liknende. Derfor valgte vi litt varierende typer balkonger. I forhold til solretningen er balkongene mot vest noe mer kontinuerlige siden disse får solen rett inn. Mens det er valgt enkeltsittende balkonger i sør og øst for ikke å få for mye skygge fra nabobalkongen på ettermiddagen og om kvelden, sier Erlend Bauck Sole i LPO arkitekter.
Eventyrtunet har lyse pussfasader, innslag med Ivarsson-plater og med en sokkel i tegl for å gjøre de mest utsatte områdene mer bestandige. For å få inn en mer lun karakter er det i balkongene lagt inn liggende og beiset trepanel.
Byggetrinn 1 har en parkeringsetasje med innkjøring fra sør. Parkeringen for trinn 2 er inn fra nord.
– Det var ingen direkte utfordringer i byggetrinn 2. Selv om grunnforholdene var gode, blir jeg gjerne litt på vakt da det skulle anlegges en p-kjeller i to etasjer, hvor den nederste ligger under grunnvannstand. Men det har gått bra. Kjelleren er tørr og fin. Hovedkonseptet med pussfasader og balkongløsninger i trinn 1 og 2 er nokså likt. Mens vi i trinn 1 kun benyttet underleverandører, er det i trinn 2 en vesentlig større egeninnsats med egne ansatte i kjernefagene tømmer, betong og mur, sier Veidekke Entreprenørs prosjektleder Jens Petter Hansen.

Også ny infrastruktur
Vestparken var ferdig opparbeidet før byggingen av Eventyrtunet tok til, men måtte underveis i prosjektet tas i bruk som midlertidig kjørevei.
– Kontraktssummen på 250 millioner kroner for trinn 2 inkluderer også VA-delen for hele prosjektet. Rådmann Paulsens gate i øst opparbeides og blir en kommunal vei. Ved oppstart av trinn 2 gikk innkjøringen til nabobebyggelsen i nordvest over den fremtidige tomta vår. Dermed måtte vi anlegge en midlertidig vei over parken for i det hele tatt å komme i gang med prosjektet. Den skal selvsagt tilbakeføres når vi blir ferdige, presiserer Veidekkes anleggsleder, Henrik Benneche-Lønne.
Eventyrtunet var det første boligprosjektet for LPO som er utviklet med Tek 10.

– I dette byggetrinnet har Veidekke vært mer inne i planlegging og utforming enn i det foregående. Basert på erfaringene har vi sammen kommet frem til endringer og løsninger som kunne gjøres enklere og mindre omfattende her i trinn 2, forteller Sole. 


Trapper ned
For den nordligste blokka var det et krav i reguleringen om en nedtrapping fra øst mot vest. Dette skal bidra til å sikre gode lysforhold inn mot Vestparken, men også for uterommet som er dannet mellom de seks blokkene. Uterommene på taket over fjerde og over sjette etasje på den nordligste blokka skaper gode, private terrasser for to av leilighetene.
– Kommunen har ytret et ønske om noe næringsareal på gateplan i et av byggetrinnene, men det er ikke presisert i reguleringsplanene, sier arkitekt Sole og antyder at det kan komme i det tredje og siste byggetrinnet.

Blir også næring
– Vi ønsker jo egentlig å bygge så mange boliger som mulig, men i trinn 3 blir det sannsynligvis næring i første ut mot Rådmann Paulsens gate. Men det er en arealbegrensning med totalarealet, og med de arealene vi har igjen, blir det anslagsvis mellom 45 og 50 leiligheter i det siste trinnet. Målet er å få sendt inn en rammesøknad innen sommerferien, sier prosjektleder i Thongård AS, David Höglund.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra kjøperne om at de er svært fornøyd med at Eventyrtunet ligger godt skjermet. Vi gleder oss til å se helheten i Trinn 1 og 2 når alt er ferdig beplantet på de felles uteområdene, sier Höglund.


Flere prosjekter