Kalandsvatnet Panorama

Det første bygget av sju i Kalandsvatnet Panorama på Kalandseidet er tatt i bruk.

Fakta

Sted: Kalandseidet
Prosjekttype: Nybygg, boliger
Samlet salgssum:
242 millioner kroner
Bruttoareal: 5.500 kvm
Tiltakshaver og totalentreprenør: Nydal Bygg Eftf
Arkitekt: ABO Plan & Arkitektur
Rådgivere: RIB: Holst & Valen l RIV: Rambøll l RIFjellsikring, RIBr og
RIMiljø: Sweco l RIVA: Constrada
Underentreprenører/leverandører: Fjellsikring: Bergsikring & Entreprenør l Grunnarbeider: Hamre Entreprenør l Betong: Brødrene Rio l Stålarbeid: BSI Serrvice l Taktekking: Protan l Glassfelt og ytterdører: Hole Glass l Vinduer: Mestervinduet Fitjar l Innerdører: Swedoor l Blikkenslager: Vidar Venge l Trapper og rekkverk: Profftrapp l Tømrer: Nydal Bygg Eftf l Kontroll våtrom og lufttetthet: Byggmester Karsten Strand l Maler: Malermester Frode Heggland l Parkett: ABS Parkettgruppen l Murer: Nyhus l Rørlegger: Nydal VVS l Elektro: Bergen & Omegn Elektro Installasjon l Tele og bredbånd: Canal Digital l Heiser: Scanheis l Lås og beslag: Hole Lås l Kjøkken: HTH l Byggevarer: Nydal Byggevarer l Maskinutleie: Ramirent l Transport og mottak byggavfall: Ragn Sells

Bygget ligger i en helning mellom E39 og Hamrevegen, med flott utsikt over Kalandsvatnet og Fanafjellet.
Tiltakshaver og entreprenør er Nydal Bygg Eftf. Prosjektet er tegnet av ABO Plan & Arkitektur AS og ført opp i delte entrepriser. Når alle sju blokkene er oppe vil prosjektet være på cirka 5.500 kvm og romme 69
leiligheter. Med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 44.000 kroner vil samlet salgssum være 242 millioner kroner. Fjellsikring startet i januar 2013 og betongarbeidene i august 2013. Den første blokken stod ferdig i september i fjor. Utbygging vil pågå et stykke ut i 2017.
– Leilighetene finnes i fire størrelser; 69, 85, 99 og 120 kvm BRA. Standarden er høy og kjøperne har hatt mulighet for tilvalgsløsninger, sier administrerende direktør Yngvill Nydal i Nydal Bygg Eftf.
Solforholdene er gode og alle leilighetene har store, vestvendte terrasser (de største leilighetene har to). I et parkeringsanlegg under byggene har alle leilighetene egen biloppstillingsplass. Alle leilighetene har universell utforming. Området er barnevennlig og ligger nær flotte turterreng. 


Varierte fasader og godt bomiljø
Sivilarkitekt Jan Haaland i ABO Plan & Arkitektur forteller at reguleringskrav og vanskelig terreng har vært utfordrende.
– Vi har vært opptatt av å lage bygg med dybde i fasadene, god utsikt, begrenset innsikt, godt bomiljø og leiligheter med særpreg. Det var også viktig å skjule fjellskjæringen i bakkant av prosjektet med fine bygg. Variasjonen i fasadene gjør det lettere å finne en lun krok som ikke er så utsatt for vind, sier Haaland.
Han gir ros til Yngvill Nydal og sier arkitektene har fått god drahjelp av henne.

Vestvendt
Tomten er på cirka 13 mål og ligger i en vestvendt helning. Grunnen består av fjell og morene og det har vært nødvendig å sette ned noen 15 meter lange stålkjernepeler under deler av bygget. Fra Kalandsvatnet Panorama er det gangsti til busstopp på E39 det det går busser til Nesttun, Bergen sentrum, Os, Haugesund og Stavanger. Gangstien er bratt og har blitt en populær treningsløype. Teknisk direktør Nils Erik Risholm i Nydal Bygg Eftf forteller at prosjektet har måttet oppfylle flere rekkefølgekrav, blant annet 500 meter fortau mot Kaland skole, før midlertidig brukstillatelse kunne gis. 


Precut
– Byggene er formet slik at utsikten fra stuer og terrasser er optimal og innsikten begrenset. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, med unntak av en bakvegg som består av betongelementer. Takene består av isolerte og tekkede q-dekker, sier rosjektleder Øystein Eide i Nydal Bygg Eftf.
Fasadene har svart trekledning som først er beiset på fabrikk og så på byggeplassen. I leilighetene er det eikeparkett på gulv i stue, kjøkken og soverom og flis på bad.
Nydal Bygg Eftf har kappet til materialer, blant annet alle yttervegger, på sitt lager på Valle og heist materialene på plass med tårnkran. Dette har ifølge Eide gitt god logistikk i prosjektet.
Det er 25 cm isolasjon i vegger og i snitt 36 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,9. Trykktesting viser en luftveksling på mellom 0,5 og 0,78. Risholm sier at håndverkerne ble kurset for å unngå luftlekkasjer før byggingen startet.
Kalandsvatnet Panorama er prosjektert og ført opp eter Tek07. Oppvarming skjer med radiatorer og er basert på varmepumpe og elektrisitet. Leilighetene er i energiklasse A og har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Både leiligheter og parkeringsanlegg er sprinklet.
Uteområdene er pent opparbeidet med blant annet natursteinsmurer. Det er ingen restriksjoner på hundehold i prosjektet og flere hundeiere har kjøpt leilighet.

Fra småhus til leiligheter
Nils Erik Risholm sier at både fjellsikring og rekkefølgekrav har vært omfattende. Selve byggingen har gått greit.
Yngvil Nydal sier at prosjektet har vært lærerikt for medarbeiderne i Nydal Bygg Eftf.
– Vi har lært veldig mye. Vi har vært en tradisjonell småhusbygger, men mangel på tomter har gjort at vi måtte omstille virksomheten. Vi har bygget flere blokker og føler at vi har utviklet oss og er blitt gode på leilighetsbygg. Vi har egen arkitekt og utfører mye av prosjekteringen selv. I fremtidige prosjekter vil vi gjøre mye av utviklingsarbeidet selv, sier Nydal.


Flere prosjekter