- Utviklingen er dramatisk og det er spesielt alvorlig at ventilasjonen i kommunale bygg ligger såpass dårlig an, sier Ane Dyrnes, daglig leder i Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund.

Byggeteknisk forfall på 128 milliarder

Rapporten State of the Nation, som ble lansert på Bygedagene i forrige uke, avdekker at det tekniske oppgraderingsbehovet i kommunale bygg er på svimlende 128 milliarder kroner. Dårligst står det til med ventilasjon, varme og sanitær (VVS).

- Utviklingen er dramatisk og det er spesielt alvorlig at ventilasjonen i kommunale bygg ligger såpass dårlig an. VVS-problemer sliter i seg selv enormt på byggets tekniske tilstand, og på helsen til menneskene som bruker bygget. Dette må vi ta på alvor og politikerne må ta ansvar for å få utviklingen på rett spor, sier Ane Dyrnes, daglig leder i Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund.

«State of the Nation»-rapporten fra Rådgivende ingeniørers forening (RIF) estimerer det totale etterslepet i Norges infrastruktur til 2600 milliarder kroner. Rapporten ble også utgitt i 2010 og 2011 og viste at forfallet da var på 800 milliarder kroner. Siden da har vi altså hatt en økning på 225%.

Dårlig økonomi og dårlig helse

Sammen med klimaskjerm er VVS bygningsdelen med dårligst tilstand. Det er de bygningsdelene som har mest å si for inneklima. Dårlig inneklima og fuktproblematikk kan ha alvorlige konsekvenser for helsemessige plager som hodepine og astma- og allergiplager. Rapporten understreker at også landets helsebygg sliter med dårlig innemiljø.

- I Norges Astma og Allergiforbund ser vi et enormt potensiale i å utbedre eksisterende kommunal bygningsmasse. Samfunnskostnadene er av dårlig inneklima er enorme. Vi har god dokumentasjon på at dårlig inneklima senker effektivitet, ødelegger læringsevne, og gir store plager hos de med luftveisproblemer. I tillegg ødelegger jo dårlig inneklima også selve bygningene. Det er god kommuneøkonomi i å ta kostnaden av å utbedre ventilasjonen, og her har vi et godt samarbeid med flere kommuner, forteller Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma og Allergiforbund.

Mye dårlig ventilasjonsarbeid

- Kvalifiserte håndverkere gremmes over mye dårlig ventilasjonsmontering. Feil dimensjonering, feil montering, manglende innregulering og dårlig vedlikehold, som f.eks. manglende filterskift er de vanligste og mest alvorlige feilene som gjøres. Våre medlemmer ser mange eksempler på dårlig utført ventilasjonsarbeid. Det syndes mye der ute. Det går galt når anlegg monteres av ufaglærte eller håndverkere uten tilstrekkelig ventilasjonskompetanse, sier Dyrnes.