Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

SD avslår å erstatte bomselskaps tap på elbiler

Samferdselsdepartementet (SD) avslår å erstatte økonomiske tap som bomselskap får fordi elbiler er fritatt for bompenger. Dette går fram av et brev til selskapet Finnfast AS, som har finansiert den undersjøiske tunnelen mellom Finnøy og Rennesøy i Rogaland.

Styret i Finnfast sendte i februar en søknad til SD med krav om kompensasjon for tapte inntekter som følge av at elbiler er fritatt for bompenger. Søknaden ble begrunnet med at stadig flere trafikanter har kjøpt elbil og at det i 2014 var vel 68.000 gratis bompasseringer i tunnelen som gir Finnøy ferjefri veiforbindelse med E 39 nord for Stavanger. Dette førte til et inntektstap på mellom 7 og 10 millioner kroner, avhengig av hvor mange som ville kjøpt bombrikke og dermed fått rabatt.

Men dette er ikke Samferdselsdepartementet enig i. Tvert imot gjør departementet oppmerksom på at et bomselskap ikke har noen juridisk rett til å kreve kompensasjon for tapte inntekter som følge av elbilfritaket.

I brevet til Finnfast skriver SD at bompengefritaket for elbiler ikke er en del av klimaforliket, men er innenfor Samferdselsdepartementets ansvarsområde. Spørsmålet om endringer vil departementet vurdere i det pågående arbeidet med å reformere bompengesektoren, heter det i brevet.