OSU-direktør Rolf Thorsen under Byggedagene 2015 (foto: Trond Joelson).

Trond Joelson

− Eiendomsutviklerne er ambisiøse

− I løpet av de siste årene har vi opplevd et skifte der 50 prosent av eiendomsutviklerne nå overoppfyller myndighetskravene til byggene, sier Rolf Thorsen administrerende direktør i Oslo S Utvikling. Han mener bestillerne er ambisiøse.

Thorsen leder den store utbyggingen av Bjørvika i Oslo. Selv om det nå nærmer seg ferdigstillelse av Barcode, gjenstår det store og spennende utbygginger i Bjørvika.

− I løpet av ett års vil Barcode være ferdig. Da vil det være bygget opp i mot 200.000 kvm kontorer, 400 boliger, 12.500 kvm butikk,- restaurant- og kulturareal og en kjeller på 80.000 kvm. Det er et gigantisk prosjekt, men det skal skje enormt mye mer i Bjørvika, sier han på Byggedagene.

Blant annet skal Munchmuseet bygges, men det skal også tilføres ca 2.000 nye boliger i området mellom Barcode og Sørenga.

Vil bli Norges mest attraktive

Oslo S Utvikling har som ambisjon å utvikle Bjørvika til Norges mest attraktive nærings- og boligområde.

Thorsen ble på Byggedagene utfordret til presentere et innlegg med tittelen «Offensive og fremtidsrettede bestillere – mer visjon og kreativitet fra aktørene».

− Jeg liker ikke ordet bestiller og er litt provosert av ordlyden. Jeg vil være noe annet en bestiller. Jeg vil bli stimulert og samhandle med partnere jeg skal utvikle prosjekter sammen med, sier han. Thorsen mener at mange aktør i byggenæringen er ambisiøse.

− Bundebygg er et eksempel på en entreprenør som setter seg høye mål om å levere prosjekter uten feil og omsetter sin ambisjon det i praksis. Det viser at hvis man setter seg høye mål, kan man skape gode resultater. Det å stille høye krav til seg selv og de man jobber med er også en veldig morsom og givende arbeidsform, sier Thorsen.

Overoppfyller

Han mener det er all grunn til å fastslå at eiendomsutviklere er offensive. Mens de tidligere la ned mye ressurser for å omgå myndighetskravene, har pila nå snudd helt rundt.

− De siste årene opplever vi at 50 prosent av næringsbyggene som igangsettes, leveres med en høyere standard enn myndighetene krever. Jeg tror årsaken til dette er at vi blir gode på det vi måler og fokuserer på. Vi ble enige om et sertifiseringssystem man skulle bli målt på og var ærlige på hva ulike aktører oppnådde, sier han med henvisning til Breeam Nor-sertifiseringen.

− Å måle og dele er en driver for prestasjoner høyner nivået på alle aktørene. Nå kommer det også en Breeam-versjon for boliger. Vi skal som kjent bygge en del boliger og ønsker å ta en posisjon på dette området. Da vil vi klare å utvikle Bjørvika til Norges mest attraktive nærings- og boligområde, fastslår han.