Sverre Tiltnes (Foto: Jan Gunnar Fjeldstad)

Innlegg: Ledere i byggenæringen – ”gode eller gale”?

Har lederne i byggenæringen forutsetninger for å lykkes? Og er det sant at produktiviteten står og faller med prosjektets ledere? spør Sverre Tiltnes i dette innlegget.

Det er i hvert fall sant at ansvaret for å utvikle ”det gode bygget” på en effektiv måte er gitt prosjektledere, prosjekteringsledere og produksjonsledere. I en sedvanlig god refleksjon om hvorvidt fragmentering er ”godt eller gal”, har Ole Jonny Klakegg fra NTNU konkludert med at det koker ned til valg av rett hovedleverandør og en forsikring om at de rette personene fyller prosjektets lederoppgaver.

Jeg imponeres daglig av vitnemål om djerv ledelse. I et eksplosivt tempo får vi bekreftet lederkompetanse som setter verdensrekorder i bærekraftig bygging, som har gitt Norge en ledende posisjon innen BIM, håndterer byggeplasser som er mer sammensatt enn det Europa-kartet jeg pugget på barneskolen og takler en kakofoni av HMS, LCA, LCC, Lean, BREEAM-NOR, CII 10-10, substitusjonsplikter, osv. Og stadig vekk får vi glimt av bygg som er så gode for de som skal bruke dem, at vi bare blir veldig glade.

Ja da, jeg får historier om det motsatte óg, men stadig undres jeg over hvordan det er mulig å gjøre en så god lederjobb som mange gjør.

I prosjektarbeid er vi alle avhengig av hva andre gjøre. Kravet til tverrfaglig samhandling har alltid vært der og har fått økt betydning i takt med nødvendige energi og miljøløsninger. Våre ledere må stole på sitt team, og vil alltid hefte ved svakeste ledd i kjeden. Godt da å vite at Norge er et samfunn bygd på åpenhet og handlekraft, tillit og respekt. Vi må tviholde på disse kvalitetene i vår næring, uten at vi derved blir naive.

For, vi har over tid utviklet en mistro til hverandre. Offentlige og private aktører utvikler stadig mer detaljerte spesifikasjoner, vel vitende om at de maksimalt får levert minimum. Mulighetene for at investors krav faller mellom stoler øker. Tilleggskulturen har gode vilkår. Alle bruker stadig mere tid, kompetanse og kostnader på negativ kontroll. Internasjonaliseringen har veltet inn over oss, med et høyst velkomment men også krevende innslag av arbeidsinnvandrere, økt import av varer og prefab, og en og annen aktør som definitivt ikke har utviklet sin forretningskultur i den kulturen vi ønsker å vedkjenne oss.

Vi ser jo at dette skaper unødvendig dårlige og dyre bygg. Bygg21 imponeres av alle gode løsninger for verdiskapende samspill, og ønsker å være en aktiv bidragsyter til samspill som skaper verdier. Alle mener med rette at deres kompetanse og løsning burde vært faset inn ”helt i starten”- og i hvert fall før den gode løsningen blir heftet med uønskede merkostnader.

Vi må akseptere gjensidig avhengighet og nødvendigheten av tillit. For prosjektets ledere blir dette en øvelse i å overføre makt. Du skal være sterk når du på denne måten gjør deg selv mer sårbar. I vanlige bedrifter tar det år å utvikle en involverende kultur som ”gjør hverandre gode”. Prosjektets ledere skal greie det fra dag to.

Tillit sparer tid og penger. Verdiskapende samspill er avhengig av tillit og struktur. Vi er mange som har et ansvar for at prosjektets ledere er gode og har forutsetninger for å lykkes. Bygg21 ønsker å gi sitt bidrag. Om du kommer på Byggedagene 19.3 kan vi jo bli kloke sammen. Vi har i hvert fall komponert et program for det gode, grønne og kostnadseffektive bygget. Sees.

Mer om Byggedagene:
Se hele programmet her

Meld deg på her