Illustrasjonsfoto

Slik blir årets mellomoppgjør

NHOs representantskap har vedtatt mandatet for årets mellomoppgjør. De peker på at oppgjøret må bli ytterst moderat og bidrar til at omstillingsevnen og konkurransekraften i næringslivet styrkes.

– Grunnlaget for den særnorske lønnsveksten er borte. Nå må vi komme på samme veksttakt som våre velstående naboland, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Representantskapet har lagt vekt på:
* Slutt på særnorsk lønnsutvikling: Lønnsveksten i Norge har i stor grad vært drevet av betydelige bytteforholdsgevinster. Bytteforholdet ble forverret gjennom fjoråret og videre inn i 2015. Utsiktene for bytteforholdet er negativt og gir ikke drahjelp for videre lønnsvekst.

* Ytterst moderat: Kostnadssituasjonen er krevende for norske bedrifter. Lønnsoppgjøret handler om å sikre de arbeidsplassene vi har og legge til rette for at vi kan skape nye arbeidsplasser for fremtiden.

* Forsiktig med lavtlønnstillegg: Arbeidsmarkedssituasjonen tilsier at vi skal være varsomme med særskilte lønnstillegg for bestemte grupper. Økte minstelønninger og eventuelle lavtlønnstillegg vil særlig ramme bedrifter som er arbeidsintensive og har lav lønnsevne.

– Lønnsoppgjøret må manøvrere i et krevende landskap. Vi må være bedre rustet til å møte fremtidens utfordringer når vi nå skal fra særstilling til omstilling, sier Skogen Lund.