Oljefondet tjente best på eiendom i fjor

Oljefondets investeringer i eiendom kastet i fjor av seg 10,4 prosent – langt bedre enn både aksjer og rentepapirer.

Den norske sparegrisen fikk i fjor totalt en avkastning på 7,6 prosent, tilsvarende 544 milliarder kroner. Det viser årsrapporten til Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet.

Andelen av oljefondet som er plassert i eiendom, steg i fjor til 2,2 prosent. Myndighetene har bestemt at fondet skal investere inntil 5 prosent av sin verdi i eiendom. Strategien bærer allerede frukter.

– Fra Norges Banks ståsted har det vært en vellykket strategi. Avkastningen har vært god, det har gått bra, man har gått skrittvis fram og håndtert ulike former for risiko som er spesielle for eiendomsinvesteringene, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til NTB.

Totalt er nå 141 milliarder kroner investert i eiendom. Halvparten av pengene er plassert i kontorbygninger, primært i britiske og amerikanske storbyer.

– Vår strategi på eiendom er å kjøpe omtrent like mye hvert år i ganske mange år, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad.

Han bemerker at fondet aldri har gjort så mange investeringer i eiendom som i 2014.

– Som vi har sagt mange ganger, er dette en form for «pengeillusjon» på den måten at det ikke endrer fondets internasjonale kjøpekraft, sier Olsen.

Totalt var fjorårets resultat 0,8 prosent svakere enn referanseindeksenes avkastning. Men over tid er bildet imidlertid et annet.

Siden oppstarten i 1998 har fondets avkastning ifølge Slyngstad vært 0,3 prosentpoeng bedre enn referanseindeksene.

– Vi kan ikke forvente at dette skal vedvare, sa Olsen, og viste til den gjennomsnittlige realavkastningen på 3,8 prosent årlig siden 1998.

– Fremover må vi være forberedt på at den kan bli lavere, og vi må forvente betydelige svingninger, slo han fast.

Slyngstad peker på at fondet har doblet seg i verdi på tre år.

– Når noe går opp veldig raskt, må man alltid tenke gjennom at fallhøyden relativt sett kanskje er blitt større, sier han til NTB.

– Vi tror det er greit at alle er klar over at fondet er blitt veldig stort. Hvis vi får en markedskorreksjon, vil reduksjonen i markedsverdien bli betydelig i kroner, minner han om.

Fondet er i dag investert i over 9.000 selskaper i 82 land. 80 prosent av investeringene er i Europa og Nord-Amerika.

Fondet utgjorde totalt 6.431 milliarder kroner ved nyttår. Da var vel 60 prosent investert i aksjer og litt over 36 prosent i rentepapirer.

Oljefondet trakk seg i fjor ut av 49 selskaper og har hittil i år trukket seg ut av ytterligere 20 bedrifter.