Arne Malonæs til Eiger

 Arne Malonæs har nylig tiltrådt Eiger Corporates Advisory Board der han vil bidra som sparringspartner og bidragsyter i tilknytning til eierskifteprosesser.

 - Med Arnes omfattende erfaring fra topplederstillinger og oppkjøp i mange deler av byggbransjen og tekniske fag, ser vi frem til å samarbeide med ham. Han vil kunne gi verdifulle innspill ettersom han har sittet på begge sider av bordet i ulike sammenhenger. Arne har også solid bakgrunn fra mange integrasjonsprosesser, og vi er glade for å kunne tilby våre klienter også denne kompetansen, sier Henrik Sundt, partner i Eiger Corporate i en melding til Byggindustrien.

Kjøp og salg av virksomheter er kompliserte og tidkrevende prosesser, og en vellykket transaksjon er ikke bare betinget av at partene blir enige om pris og vilkår for selve handelen.

- Utviklingen går mot at selger må gjøre til dels betydelige forberedelser internt før man setter i gang en prosess i markedet. Det handler om å rydde ut eventuelle lik av skapene og å kunne presentere virksomheten på en grei og oversiktlig måte der alt er ordnet og dokumentert, da møter man på færre motforestillinger hos en kjøper og hele prosessen går raskere, sier Arne Malonæs.

- Tilsvarende ser vi gang på gang at kjøper ikke tar integrasjonsarbeidet alvorlig nok, og simpelthen ikke har gjort analysen av f.eks. bedriftskulturen hos selger godt nok. Bevissthet rundt dette er en vesentlig suksessfaktor for at kjøper skal få full nytte av sin nyervervelse, legger han til.

Eiger Corporate har i flere år vært transaksjonsrådgivere for mange aktører i bygg og anleggsbransjen, og opplever for tiden stor aktivitet. Mange prosesser er drevet av generasjonsskifter, men også av at det blir stadig mer komplisert å drive i bransjen.

- Mer omfattende krav til dokumentasjon, til egne KS- og HMS-ansatte osv. er ofte medvirkende faktorer til at en dyktig gründer ønsker nye (med-)eiere til å lede bedriften oppover i divisjonene. Men vi ser også at en del av dynamikken i dag er drevet av kjøpersiden, der store aktører i inn- og utland har ganske offensive planer for videre vekst gjennom oppkjøp. Vårt råd til eiere som får beilere på døren er å søke profesjonell bistand umiddelbart, og ikke falle for smiger og godprat. Vi har nok av eksempler på en-til-en prosesser der selger definitivt ikke oppnådde de vilkårene som en strukturert prosess i markedet ville gitt, avslutter Sundt.