Direktør Svein Oppegaard i NHO og i samtale med administrerende direktør Jon Sandnes i BNL.

Foto: Svanhild Blakstad

NHO ber staten betale mer når ansatte permitteres

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) krever at staten betaler mer av utgiftene når ansatte permitteres. Etter dagens ordning, må bedrifter betale lønn de 20 første permisjonsdagene.

Organisasjonen vil nå ha tilbake en tidligere ordning med at bedrifter kun betalte lønn de ti første dagene av permisjonen, melder NRK.

– Vi ønsker at den delen av permitteringsperioden hvor bedriftene må betale lønn skal være noe kortere, og at muligheten for å permittere utvides fra et halvt til et helt år, sier direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Svein Oppegaard til kringkasteren.

Han er særlig bekymret for oljeindustrien på Vestlandet der flere bedrifter gir ansatte oppsigelser istedenfor å permittere dem.

– Vestlandsindustrien som jobber innenfor olje- og gassektoren er den næringen hvor det er størst konjunktursvikt. Da er bedriftene nødt til å tilpasse kostnadene til inntektene, og uten inntekter er det ikke mulig å betale lønn. Derfor ønsker bedriftene å bruke permitteringsreglene slik at man kutter kostnader, men samtidig har arbeidskraften disponibel.

Så langt har regjeringen ingen umiddelbare planer om å endre dagens ordning.

– Regjeringen følger nøye med, og vil komme med tiltak når det er nødvendig, sier statssekretær i arbeidsdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge (Frp).