Administrerende direktør Karl-Heinz Strauss i Porr synes det norske anleggsmarkedet er spennende. Foto: PorrVeibrua i Ptuj i Slovenia. Foto: PorrJernbanetunnel i Østerrike. Foto: Porr.

Porr jakter norske partnere

Den østerrikske entreprenøren Porr ser til Norge, men vil ha med seg en norsk partner i prosjektene.

– Vi har fulgt med på det norske markedet i lang tid, og Norge er interessant for oss spesielt med tanke på anleggsmarkedet. Selv i en periode hvor oljeprisen faller har investeringene i infrastruktur fortsatt, sier administrerende direktør Karl-Heinz Strauss i Porr til Byggeindustrien.

Han forteller at Porr har et godt rykte internasjonalt, og tidligere har vært med på flere komplekse anleggsprosjekt. I konsernet er det 11.000 ansatte, og i 2013 omsatte de for 3,4 milliarder euro.

Nå håper de altså å vinne kontrakter i Norge. Det norske selskapet ble opprettet for cirka et år siden, men hittil har de ikke nådd opp i de anbudene de har regnet på. Strauss understreker at det er en lang prosess å skaffe seg nok kunnskap om et nytt marked, og at de for øyeblikket søker nye ansatte til det norske kontoret. I tillegg ønsker de et samarbeid med en norsk entreprenør.

– Akkurat nå er vi i diskusjoner med forskjellige potensielle norske partnere. Vi er overbevist om at måten å lykkes i det norske markedet er ved å ha en sterk lokal partner ved vår side, sier han.

– Kan du utdype hvordan dere ser for dere et samarbeid?

– Vi ser etter partnere som vi sammen med kan realisere og konkurrere om for eksempel vei-, bru-, jernbane- eller tunnelprosjekt, svarer Strauss.

Porr var et av selskapene som snuste på restene av Alpine Bau, den østerrikske entreprenøren som gikk konkurs mens de var i gang med flere norske prosjekt – blant annet en av tre parseller på Fellesprosjekt E6-Dovrebanen. I etterkant av dette kom det til dels sterk kritikk av arbeidsmetodene til Alpine, som enkelte hevdet lå mange år bak de norske entreprenørene. Porr-sjefen understreker derimot at det dreier som om to forskjellige selskap.

– Porr har en lang historie. Selskapet ble grunnlagt for 146 år siden, og er blant de største og eldste entreprenørselskapene i Østerrike, og har hatt en ledende rolle i Sentral-Europa.Vi har en god økonomi, og tar bare på oss jobber i nye markeder dersom prosjektene er attraktive og vi får med en lokal partner, avslutter Strauss.