BNL-direktør Jon Sandnes. Foto: Sindre Sverdrup Strand

BNLs budsjett-innspill: Reverser permitteringsregelverket

Regjeringen arbeider i disse dagene med budsjettet for 2016. BNLs leder Jon Sandnes har ett budskap: Regjeringen må reversere permitteringsregelverket.

- Våre bedrifter permitterer fordi alternativet kan være konkurs eller oppsigelser, sier BNLs Jon Sandnes i en kommentar på egen hjemmeside.
Da regjeringen strammet inn permitteringsregelverket, ble det pekt på at dersom markedsituasjonen endrer seg skulle innstrammingene reverseres.
- Arbeidsledigheten i bygg og anlegg er nå på vei opp. Samtidig ser vi at innstrammingen i permitteringsregelverket fører til det vi advarte mot, nemlig at bedriftene velger å si opp ansatte fremfor å permittere ansatte, sier Jon Sandnes.
Sandnes viser til både statistikk fra SSB, men også tall fra BNLs egen undersøkelse.
- Svarene fra sistnevnte undersøkelse viser at hver tredje bedrift sier nå opp de ansatte fremfor å permittere. Samtidig velger en tredel av bedriftene å beholde arbeidskraft de egentlig ikke har råd til. Det sistnevnte viser at mange av bedrifter tar ansvar for å sikre sine arbeidstakere, men på sikt er ikke dette bærekraftig, sier Jon Sandnes.
BNL-lederen mener at norsk næringsliv er avhengig av fagfolk for å være produktiv, effektiv og lønnsom.
- Ved at bedriftene velger oppsigelse fremfor permitteringer, betyr også at bedriftene tappes for verdifull kompetanse og det kan også påvirke bedriftenes mulighet til å ta inn lærlinger. Derfor etterlyser vi at regjeringen stiller opp når bedrifter nå velger oppsigelser fremfor permitteringer. Reverser permitteringsregelverket er derfor mitt hovedbudskap til regjeringen, avslutter Sandnes.