Øyvind Skarholt

Vårt "hemmelige" tilsyn?

Tilsyn fra offentlige myndigheter er viktig for å sikre like konkurransevilkår og nødvendig kvalitet. Det er også ett av verktøyene i kampen mot useriøse og mot sosial dumping.

For å ha effekt må tilsynsaktiviteten være tilstrekkelig og

Øyvind Skarholt

Adm. dir.
Byggevareindustriens Forening

sanksjonene virksomme. Det er ikke bare dem som blir tatt, det gjelder – det skal ligge en betydelig forebyggende effekt i anstrengelsene.

På SINTEF Byggforsks årlige informasjons– og kontaktmøte fikk vi innblikk i tilsynsvirksomheten til DiBK (Direktoratet for byggkvalitet) og Miljødirektoratet. Resultatene som ble fremlagt, viste seg varierende, og man vil alltid kunne ønske seg omfanget større.

Under resultatpresentasjonen ble jeg tankefull: Sanksjonene virket ikke spesielt avskrekkende. Gjennomgangsmelodien var at dersom noe var galt, var det rikelig med muligheter til å rette opp feilene. Gjorde man det innen en gitt frist og lovet bot og bedring, virket det som om man kunne fortsette uten annet enn litt såret stolthet.

Er dette tilstrekkelig? Har dette den ønskede virkning? Er vi tjent med et slikt tilsynsregime?

Jeg tror ikke det.

Mer åpenhet vil kunne gi forbedret effekt av tilsynsvirksomheten. I dag er resultatene av tilsynene lite kjent, og slik jeg ser det til dels godt bevarte hemmeligheter – bevisst eller ubevisst. For bransjen, leverandører og kunder mener jeg imidlertid at det er av betydning å få vite resultatene fra slike tilsyn. Det vil ha en forebyggende effekt. Et forslag:

På bygg.no er det i dag en spalte om konkurser siste uke. Den er populær, den leses og ligger fast på topp blant mest lest. Forklaringen er åpenbar. Hva med en tilsvarende for tilsynsvirksomheten – «Tilsyn siste uke»? Jeg har grunn til å tro at også en slik spalte ville bli lest. Og hva viktigere er – få, om noen, ønsker å figurere i en slik spalte med negative resultater. For dem som derimot har hatt tilsyn og kommet ut med alt i orden er denne publiseringen en ren og god reklame.

Tilsynsvirksomheten er i dag nær symbolsk hensyn tatt til næringens omfang. Aktiviteten må gires opp. Dessuten har bransje, leverandører og kunder interesse av at det lille som skjer av tilsyn, får den oppmerksomheten det fortjener. Spalten «Tilsyn siste uke» ville, både som informasjon og sanksjon, være til nytte i kampen for en mer seriøs næring.

Vi har både offentlige og private godkjenningsordninger og tilsynsmyndigheter. Med lav tilsynsaktivitet og høflige sanksjoner er ikke effekten på langt nær det den burde være. Så vel ordninger som tilsyn kan og bør imidlertid spille en mye sterkere rolle enn praksis i dag. Bransje, leverandører og kunder trenger det. Det gjelder like konkurransevilkår og å få en mer seriøs bransje. Et åpnere og mer synlig tilsyn er et skritt i riktig retning.