Statoilsjef Eldar Sætre Men Sætre sier han vil gjøre selskapet mer lønnsomt og robust. – Det vil sette oss i stand til å gå i gang med enda flere prosjekter i fremtiden, sier han. Den nye Statoilsjefen er her på årsmøtet til Norsk olje og gass torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statoil-sjefen: – Vi kommer ikke unna oljen

Statoil-sjef Eldar Sætre vil gå i spissen for en mer klimavennlig olje- og gassproduksjon. Men selve produktet må vi leve med lenge, mener han.

Sætre talte torsdag på bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass' årskonferanse. Et av hovedbudskapene er behovet for å kutte klimautslippene i produksjonen. Til dem som mener at det er produktet i seg selv som er det største problemet, svarer han:

– Jo, men produktet kommer du ikke unna.

Statoil-sjefen mener olje og gass kommer til å være en del av energibildet i tiår ennå.

– Enhver seriøs analyse viser at det vil bli produsert nesten like mye olje og gass i 2040 som i dag, sier han til NTB.

Heller ikke den omstridte oljesanden har Sætre planer om å trekke selskapet ut av med det første. Han viser til at kull har langt større utslipp.

– Her er det stø kurs mot en varmere verden og fortsatt nedsmelting av iskanten, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NTB.

– Hvor mange flere klimarapporter må til for å flytte det politiske fokus fra oljeinvesteringer til grønne arbeidsplasser? Den konservative statsministeren Angela Merkel har skjønt det og viser med Energiewende at det er mulig i Tyskland, sier Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson.

– Vi er skuffet over at Støre var klar på at han støtter regjeringens flytting av iskanten, sier Haltbrekken.

Regjeringen utlyste nylig blokker som ligger innenfor det som tidligere ble definert som iskanten, ettersom grensen har flyttet seg.

Naturvernforbundets leder setter nå sin lit til at en del av disse feltene rett og slett ikke vil bli lønnsomme å bygge ut på grunn av høye kostnader og lav oljepris.

Men Sætre vil bruke den lave oljeprisen til å gjøre selskapet mer lønnsomt og robust.

– Det vil sette oss i stand til å gå i gang med enda flere prosjekter i fremtiden. Så jeg må nok skuffe miljøbevegelsen, sier han.