Ill.: Lund Hagem Arkitekter/Atelier Oslo.

Frp-forslag nedstemt: Ville skrinlegge Deichmanske og selge tomten

Grunnarbeidene for et nytt hovedbibliotek i Oslo har pågått en stund allerede, men onsdag foreslo Fremskrittspartiet å skrinlegge 2,6-milliardersprosjektet. De fikk ikke gehør.

Vannlekkasjer på Deichman-tomta i Bjørvika har forsinket byggeprosjektet med syv måneder og gitt ekstrakostnader på 120 millioner kroner. 

Tiltak for å redusere kostnadene ble behandlet i Oslo bystyre onsdag.

Ifølge Osloby.no kom byrådet med forslag om å kutte ut kinosalen og redusere løst inventar og IKT i biblioteket.

Alt i alt vil dette redusere kostnadene med 39 millioner kroner.

Kuttene ble vedtatt etter det avisen beskriver som en heftig debatt.

Blant de som gikk lengst var Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet som ikke bare ville droppe kinosalen, men hele biblioteket.

- Det er mer fornuftig å avvikle hele prosjektet. Vi foreslår derfor at bystyret vedtar å skrinlegge hele prosjektet, og selger tomten. Dette blir vårt siste forsøk på å stoppe byggingen, sier Carl I. Hagen (Frp) til Osloby.

Hagen og Frp har vært imot biblioteket på grunn av den høye prisen, men de fikk ikke gehør blant de andre partiene i bystyret. Det var kun Frp som stemte for sitt forslag.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) forsvarte for øvrig kuttene som ble vedtatt.

- Det er kutt som det er mulig å reversere hvis det er behov for det senere. Jeg kan forsikre bystyret at dette biblioteket ikke går fra å bli verdens beste bibliotek til et ordinært bibliotek, sa Bjercke ifølge Osloby.no.