Enorm utvikling rundt hovedstaden

Det er ikke bare Oslo som vokser i rekordfart. Områdene rundt vokser også kraftig. Blant annet ser vi nå en enorm utvikling på Romerike.

Et av stedene som har vokst aller raskest de senere årene er Øvre Romerikes «hovedstad» Jessheim. Fra å være et lite tettsted med drøyt 6.000 innbyggere i 1990 har nå byen vokst til godt over 17.000 innbyggerne. Med sin nærhet til store næringslivsinteresser og selvsagt hovedstaden legges det opp til en kraftig befolkningsøkning. Prognosene tilsier 30.000 innbyggere i 2030.

Veksten på Øvre Romerike, og spesielt Jessheim, har naturligvis fått en kraftig drahjelp av Oslo Lufthavn. I starten etter åpningen av landets nye hovedflyplass i 1998 gikk utviklingen med relativt små skritt – men Gardermoen-effekten har virkelig eksplodert de senere årene.

Det har også hjulpet bra på at kommunen har hatt en relativt vekstvillig kommuneledelse de senere årene, og dermed også lagt til rette for dette.

Men veksten hadde heller ikke vært mulig uten andre lokale sterke krefter. Blant annet har den lokale eiendomsutvikleren Tore Kværner bidratt sterk til utviklingen i området. Han eier store deler av Jessheim storsenter, hvor Olav Thon eier resten. Med sine 37.000 kvadratmeter er kjøpesenteret blitt en viktig del av tettstedet. Han står også bak utviklingen av flere av de andre store eiendommene i byen, og mye er på gang. Denne uken la han frem planer om å bygge ut et stort kvartal i sentrum. Her skal det bygges 12.000 kvadratmeter næringsarealer og på toppen av dette bygget kommer et parktak med 145 leiligheter. Hele utbyggingen skal bli på 62.000 kvadratmeter. Denne utbyggingen har fått navnet Skovly Vest. I tillegg kommer Skovly Øst samt et hotell. Planen er å starte byggingen av første byggetrinn allerede i sommer.

Det er flere som sikkert er misunnelige på veksten dette området er i ferd med å gå gjennom – men en slik utvikling kommer selvsagt ikke av seg selv – og det avstedkommer også tunge offentlige investeringer. Det må legges opp til etablering av næring og man må være villig å bygge både tett og høyt – og ikke minst bygge ut all nødvending infrastruktur.

Få områder i landet, om noen, har sett en slik endring av størrelse og identitet den senere tiden. Og det er ikke slik at Jessheim er alene i en slik utvikling. Mange byer og tettsteder rundt de store byene opplever en enorm utvikling. Da er det selvsagt viktig å ta høyde for denne utviklingen og planlegge skikkelig. Om man ikke har en plan for å møte fremtiden vil voksesmertene kunne komme til å bli uutholdelige.