Scana Steel Stavanger konkurs

115 personer mister jobben etter at styret i Scana Steel Stavanger har besluttet å begjære oppbud etter 105 år.

Nyheten om at det tradisjonsrike stålverket på Jørpeland i Rogaland skulle legges ned kom onsdag morgen. Da Oslo Børs åpnet, falt aksjekursen for morselskapet Scana Industrier med 14 prosent.

Møte

– De ansatte vil bli orientert om situasjonen på et allmøte, sa administrerende direktør Jan H. Melhus i Scana Industrier til NTB onsdag morgen.

Scana Steel Stavanger ble etablert i 1910. Selskapet leverer spesialstål til energiindustrien og bergverksbransjen. Selskapet opplyser at det opererer i et globalt marked og at eksportandelen er 70 prosent. De siste årene har virksomheten gått med underskudd på mellom 250 og 300 millioner kroner, skriver Stavanger Aftenblad.

– Scana Steel Stavanger har over lengre tid drevet med betydelige tap og har gjennomgått en kraftig restrukturering og bemanningsreduksjon i et forsøk på å få til lønnsom drift, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Oppsigelser og kapitaltilførsel

De siste årene har det vært både oppsigelser og kapitalinnsprøytning i selskapet, men uten at det har ført til lønnsom drift. I januar solgte Scana Industrier også det svenske Scan Steel Söderfors AB med et tap på 100 millioner kroner.

– Samtidig med restrukturering og nedbemanning har Scana Industrier helt fram til nå forsøkt å finne nye eiere til Scana Steel Stavanger uten å lykkes. Lønnsom drift og tilstrekkelig ordrereserve har ikke vært mulig å oppnå, heter det i meldingen fra selskapet.

I slutten av januar slo Finanstilsynet fast at det var tvil knyttet til fortsatt drift. I en rapport ble det slått fast at selskapet slet med sviktende lønnsomhet og høy belåningsgrad. Tilsynet vurderte at situasjonen fra selskapets side ikke var godt nok beskrevet i delårsrapportene.