Thora Storm vgs

Rolf Bjarne Aune fra Reinertsen, Tom Forsberg fra HUS Arkitekter og Vegard Eitrem fra Sør-Trøndelag fylkeskommune.

I slutten av februar kunne elevene flytte inn i nye Thora Storm videregående skole på Kalvskinnet i Trondheim, der Reinertsen har gjort en god jobb både med å rehabilitere de gamle lokalene og bygge en helt ny skolebygning.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Undervisningsbygg

Bruttoareal: 8.300 kvm nybygg + 2.300 kvm rehab eldre bygg

Byggherre: Sør-Trøndelag fylkeskommune

Totalentreprenør: Reinertsen

Prosjektkostnader:
325 millioner kroner

Arkitekt: HUS Arkitekter

Landskapsarkitekt: Tegn_3

Prosjektledelse: Bygge- og eien-
domstjenesten, Sør-Trøndelag fylkeskommune

Rådgivere: Bygge-, brann- og geoteknikk, VA, akustikk, energi: Reinertsen l VVS, elektro: Sweco l Kuldebroberegning: Sintef l Rådgiver storkjøkken: Culinarium

Underentreprenører/leverandører: Riving: AF Decom l Elektro: Argon l Røykluker: Bramo l Plattendekker: Con-Form Trøndelag l Storkjøkken: Myhrvold l Armering: EA Smith l Ventilasjon, automatikk, SD-anlegg: Hamstad l Kummer og rør: Heidenreich l Heis: Heis-Tek l Mur/puss/flis: Ivar S. Moe l Fasadeplater: Ivarsson l Varme og sanitær: K. Lund l Blikkenslager: Mesterblikk l Betongleveranser: Norbetong l Spunt: Nordisk fundamentering l Styrt boring: Olimb l Taktekking: Protan Tak l Innerdører, beslag og lås: RH Prosjekt l Vinduer: Dudek l Sportsutstyr: ScandiSport l Kuldbro-beregning: Sintef l Smedarbeider: Skanke Stål & Sveis l Auditoriestoler: Skeie Seating l Solskjerming: Solskjermingsgruppen l Prefab betongelementer: Spenncon l Fast inventar: ST Skoleinventar l Isolasjon: Sundolitt l Systemvegger og himling: Tecmo l Innstøpingsgods og stål: Trondheim Stål l Tømrerarbeid: Tømrermester Arnstein Sørgård l Sportsgulv: Unisport l Maler og gulvarbeider: Utgaard l Byggevarer, verktøy, festemidler: Optimera l Glass/alu.fasader: Malmerk Fassaadid l Stillas: Ramirent

Thora Storm videregående skole har lange tradisjoner, selv om skolen formelt sett fikk dette navnet så sent som i 2010. Tradisjonene følger med ettersom de tidligere Gerhard Schønings skole (med røtter tilbake til 1783) og Adolfs Øiens skole (fra 1913) etter hvert er blitt samlet som avdelinger av Thora Storm.

For å ha sagt det med en gang, det er imponerende hva Reinertsen sammen med samarbeidspartnerne HUS Arkitekter AS, Argon Elektro, Hamstad og K. Lund AS har klart å plassere på den begrensede tomten.

Tomten for nybygget er på ca. fire mål, og her er det plassert et bygg som til sammen har et areal på 10,5 mål – 10.600 kvm BTA. Og ut fra at man har hatt store utfordringer med å bygge inne i bykjernen, omgitt av til dels gamle bygninger er det også en flott innsats bak at når elevene tok i bruk de nye skolelokalene i slutten av februar, hadde det bare gått 19 måneder fra kontrakten for totalentreprisen ble undertegnet 5. juli 2013. Skolen er dimensjonert for 850 elever og 150 lærere.

Hele prosjektet
I tillegg til et nybygg besto prosjektet også av rehabili-tering av et vernet skolebygg på 2.300 kvm BTA. Nybygget er på fem etasjer, men bare tre av disse er synlig over bakken mens to ligger under, og rommer blant annet en flott idrettshall sammen med diverse tekniske rom, auditorier og andre rom.

– Det er en utfordring å grave 10 meter under bakken i en spuntet byggegrop på en sentrumsnær og trang byggeplass, sier prosjektleder Rolf Bjarne Aune fra Reinertsen.

Vi møter ham sammen med Tom Forsberg fra HUS Arkitekter og Vegard Eitrem som har vært prosjektleder for byggherre Sør-Trøndelag fylkeskommune på anleggsplassen, bare få dager før elever og lærere skal flytte inn i skolen.

Oppgradering og arealøkonomi
Det vi har gjort her, er først og fremst å samle en skole som tidligere var lokalisert på to skolesteder, forteller han, og tilføyer at totalkostnaden er ca. 325 millioner kroner. Det omfatter både tomt, riving, bygge- og rehabiliteringsarbeidet, fast og løst utstyr og mva. Kontraktsummen for Reinertsens jobb var på 261 millioner kroner.

Historisk område
Kalvskinnet, der skolen er plassert, er et område godt kjent fra norsk historie, og det var også en viss spenning knyttet til de arkeologiske utgravingene som måtte gjennomføres før man fikk begynne å bygge.

– Dette skjedde i forkant, men det var forbausende få funn, og de som ble gjort var stort sett fra nyere perioder. Det henger nok sammen med at i tidligere tider var dette åker og eng i stedet før området ble bebygd på 1800-tallet, sier Eitrem.

Hele prosessen har for øvrig skjedd i et tett og godt samarbeid med byantikvaren i Trondheim.

– For uansett hvor vi snur oss her, ser vi vernede bygg omkring oss, sier Aune.

God prosess
Reinertsen med samarbeidspartnere fikk kontrakten i konkurranse med fire andre anbydere, og Tom Forberg og Rolf Bjarne Aune mener en viktig grunn er at man har etablert en samarbeidsform som gir klar gevinst.

– Vi var klart best både på prosjekt og pris, og vi vant i en konkurranseform vi liker. Reinertsen og HUS Arkitekter har jobbet sammen i omkring 15 år med slike konsepter innenfor skolesektoren. Vi blir evaluert på tre forhold; arkitektonisk og teknisk løsning, pris og kompetanse. Før vi starter selve byggearbeidet har vi en samspillsfase, der vi sammen med kunden – i dette tilfellet fylkeskommunen – utvikler prosjektet videre og gjør det bedre, sier Aune.

Gammelt og nytt
Tom Forsberg sier at selv om det har vært et forholdsvis enkelt konsept, har prosjektet likevel hatt sine utfordringer.

– Enkelt og robust, og det måtte gjøres en del tilpasninger i samspillfasen. Det ligger også en utfordring i samspillet mellom gammelt og nytt, som vi har måttet løse her. Vi ville ha et avdempet hus som ikke skulle gjøre altfor mye av seg, men likevel fremstå som likeverdig og synlig, sier han.

Spennende valg
Arkitekten har for øvrig gjort en del spennende og til dels overraskende valg. Først og fremst legger man merke til en eksteriørmessige detalj: I en fasade (grønn av farge) som er ganske rett og firkantet er det bygget ut «bokser» flere steder i tredje etasje.

– Vi valgte å gjøre dette for å få mer liv i fasaden, og det ser man enda bedre når man kommer inn i disse rommene. Innvendig er det en slags utvidelse av korridoren, slik at man fra det indre rommet i skolen nærmest kan sitte ute og se både skolen og omgivelsene. Og det gir naturligvis også ekstra areal som kan utnyttes, sier han.

En annen detalj – viktig nok – som Forsberg påpeker, er løsningen med korridorer i begge retninger inne i bygget, og som ender i lyse vinduer i begge ender. Dette gir både en god romfølelse og slipper også inn dagslys til det indre atriumet på en fin måte.

Bygget holder kravene til å betegnes som passivhus med god margin, det er 50 prosent bedre enn kravet for luftveksling for passivhus.

Rask metode
Prosjektleder Rolf Bjarne Aune forteller også at man valgte en byggemetode som førte til at 2/3 av ytterveggene kunne monteres på to uker, slik at man raskt fikk tett hus og kunne starte på de innvendige arbeidene.

– Ytterveggene består av elementer produsert hos Reinertsens egen fabrikk i Polen. For øvrig har vi også vært heldig med både den forrige og denne vinteren. I fjor var forholdene slik at vi kunne arbeide mye mer effektivt med byggegropa enn om vi hadde hatt en snørik vinter, og i år har vi hatt forhold slik at vi kunne gjøre unna mye av utomhus arbeidet raskere enn planlagt, sier han.

Fleksibelt og fremtidsrettet
Også byggherren Sør-Trøndelag fylkeskommune er fornøyd med resultatet.

– Blant annet er det bra at det er lagt stor vekt på fellesom-
rådene utenfor klasserommene, der vi har fått en løsning som legger til rette for samarbeids- og undervisningsformer i tillegg til de vi har i dag. Alt i alt har vi fått et fleksibelt skolebygg som kan ta opp i seg fremtidens utdanningsformer. Den har god arkitektur og det er godt utført håndverk. Og først og fremst er det blitt et godt bygg som vil fungere i praksis, sier Vegard Eitrem.


Flere prosjekter