Det Norske Veritas Eiendom

På Bjergsted i Stavanger har Block Berge Bygg ført opp et kontorbygg med tilhørende parkeringsanlegg for Det Norske Veritas Eiendom.

Fakta

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Nybygg kontor

Kontraktssum esk mva:
155 millioner kroner

Bruttoareal: 10.300 kvm

Tiltakshaver: Rosenberggata 101

Byggherreombud: Advansia og Nyland Byggadministrasjon

Leietaker repr: Sweco

Totalentreprenør: Block Berge Bygg

Teknisk totalentreprenør: DNF

Arkitekt og LARK:
Rambøll arkitektur og plan

Rådgivere: RIB: Prefan Design l RIV og RIE: DNF l RIGeo: Grunn Teknikk

l RIBr: Norconsult l RIMiljø: Multiconsult l BREEAM AP: Erichsen & Hogren l BREEAM revisor: Golder Associates

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Matricula l Grunn-
arbeider: Stangeland Maskin l Betongarbeid og elementer: Block Berge Bygg l Betongsaging: Sørvest Betongsaging l Taktekking: Sandnes Tak l Alu fasade/vinduer og solavskjerming: Hubro l Ståldører og branntetting: Thermax l Trapper og rekkverk: Trappeteknikk l Tømrer: Moelven Nordia l Gulvarbeider: Jæren Gulv l Murer og flislegger: Waldeland & Dubland l Epoksybelegg: Akrylicon l Lås og beslag: Sikring & Lås l Storkjøkken: Matec l Heis: Reber Schindler l Byggevarer: Optimera l Maskinutleie: Ramirent l Transport elementer: Ørland Transport

Bygget er tegnet av Rambøll arkitektur og plan og ført opp i totalentreprise. Kontordelen er på cirka 6.300 kvm fordelt på fem etasjer, mens parkeringsanlegget er på 4.000 kvm og har tre etasjer. Block Berge Byggs kontraktssum er på 155 millioner kroner eks. mva. Bygget stod ferdig i mars i år, etter to års byggetid.

250 kontorarbeidsplasser
– Kontorarealene består av en kombinasjon av cellekontorer og landskap, med en stor andel møterom og stillerom/ spesialrom. Det er ca. 250 kontorarbeidsplasser i bygget. Bygget rommer også kantine og allrom, sier prosjektleder Rune Jørgensen i Block Berge Bygg. I parkeringsanlegget er det plass til ca. 140 biler, hvor 30 plasser er reservert for elbiler.

Sprengt og fylt ut
Tomten på Bjergsted, et kort stykke nord for det nye konserthuset, er på cirka seks mål og bestod av fjell og utfylt sjøbunn. For å få plass til bygget er det fylt ut ytterligere 5.000 kubikkmeter. De ytterste delene av bygget står på 165 stålkjernepeler som er fra fem til tolv meter lange. I bakkant av bygget er det sprengt ut ca. 10.000 kubikkmeter faste masser.

Det ligger tekniske installasjoner og en ventilasjonskanal under bygget. Konstruksjonen som inneholder tekniske rom er bygget vanntett.

Betongelementer
Byggeleder Per Henrik Rommetveit i Block Berge Bygg forteller at kontorbygget består av to blokker forbundet med et glassbygg.

– Bærende konstruksjon består av betongelementer. Det tyngste betongelementet er et 19 tonns veggelement i parkeringsanlegget. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg, sier Rommetveit. Fasadene består av slipte betongelementer og glass. Noen steder har elementene spilekledning av aluminium.

Det er teppeflis og vinylbelegg på gulvene, med innslag av keramiske fliser og parkett. Bygget har systemhimlinger og en kombinasjon av faste vegger og systemvegger. Fra bygget er det utsikt mot Hundvåg og Stavanger sentrum. En offentlig prome-
nade går mellom bygget og sjøen.

Luftveksling på 0,3
Det er 17 cm isolasjon i veggelementene, noe som gir veggene en U-verdi på 0,18. I taket er det i snitt 35 cm isolasjon. Vinduer og glassfelt har en U-verdi på 0,8. Bygget er trykktestet og har en luftveksling per time på 0,3.

Alle vinduer er i aluminium. Det er god tilkomst til alle tekniske installasjoner. Slipte betongelementer gir en varig og ved-
likeholdsvennlig fasade. Bygget har et gjennomtenkt opplegg for kildesortering, og et avkjølt og spylbart rom for oppbevaring av organisk avfall.

Byggets hovedinngang ligger på oppsiden av bygget, nær en rundkjøring der veien frem til bygget ender. Det er forbindelse mellom de to kontorblokkene i første, andre, tredje og fjerde etasje. Det er sosiale soner i hver etasje i hver blokk. Hele bygget har universell utforming. Bygget er fullsprinklet, med unntak av datarom, som har inergen slukkeanlegg. Solavskjerming skjer med automatiske, utvendige persienner som kan overstyres. Bygget er ført opp uten fraværsskader.

BREEAM NOR very good
Bygget er ført opp etter Tek10. Oppvarming og kjøling skjer via ventilasjonsanlegget, og er basert på varmepumpe mot luft. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 85 kWh, noe som plasserer bygget i energiklasse A. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning med virkningsgrad på 80 prosent.

Miljørådgiver Kristin Bryne-Sandvik i Block Berge Bygg forteller at det vil bli søkt om BREEAM NOR very good-godkjenning for bygget. Dette er det første BREEAM NOR-prosjektet i regi av Block Berge Bygg.

– Vi har vært opptatt av å gi bygget et godt inneklima, og har valgt materialer og produkter som er miljødeklarerte og uten miljø-gifter. For Block Berge Bygg har dette vært et godt læreprosjekt, som har pushet oss i en bedre retning. Både produkter og produksjonsprosess har blitt mer miljøvennlig, noe også fremtidige prosjekter vil dra nytte av. Erfaringer herfra vil bli komme til nytte i byggingen av Kilden kjøpesenter, som også skal BREEAM NOR sertifiseres. Dette har forbedret miljøstyrings-systemet, sier Bryne-Sandvik.

Støpte etter flo og fjære
Rune Jørgensen forteller at den trange tomten mellom sjø, fjell og nabobygg har vært utfordrende.

– Siden bygget ligger relativt lavt har fundamenteringsarbeid skjedd under normalt vannstandsnivå. Vi støpte etter flo og fjære og brukte pumper for å få ut vann. Det har også vært utfordrende å utvikle bygget sammen med leietaker i byggeperioden, sier Jørgensen.

Han legger til at prosjektet har gitt Block Berge Bygg mer kunnskap om BREEAM NOR og miljøvennlige bygg.


Flere prosjekter