Regjeringens egne velgere er mot skogsalg

Bare to av ti Frp- og Høyre-velgere støtter det planlagte salget av Statskogs produktive skogområder til private eiere.

I fjor høst ba landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) det statlige skogselskapet Statskog om å utrede hvordan deler av selskapet og alt av selskapets produktive skog kan selges til private eiere. Mandag får hun overlevert svaret, skriver Nationen.

En spørreundersøkelse laget på vegne av aksjonen «Nei til salg av Norge» viser at regjeringen ikke har støtte for skogsalget blant egne velgere. Bare to av ti Høyre- og Frp-velgere er positive til salgsplanene.

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget (Ap) sier spørreundersøkelsen viser at regjeringen har liten støtte for sin politikk.

– Det viser at fellesskapstenkingen står sterkt i Norge når det gjelder naturressurser. Det viser at Arbeiderpartiets politikk har legitimitet, og det gir oss motivasjon til fortsatt kamp, sier Storberget.

Staten eier i dag 14 prosent av skogen i Norge. Tilsvarende andel i Sverige, Finland og Danmark er henholdsvis 27, 30 og 20 prosent.

Arealet Statskog nå utreder for salg utgjør 2.400 kvadratkilometer. Det tilsvarer litt mer enn arealet til Vestfold fylke – eller en tredel av Norges jordbruksareal.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet og tidligere styreleder i Statskog, Marit Arnstad, mener et salg åpner for at store selskaper vil kjøpe opp skogen.

– Å selge unna småteiger her og der er greit. Problemet er at regjeringen ønsker å selge unna altfor mye, sier hun.