Illustrasjon: Nordic

Nordic med på vinnerlag i Danmark

Nordic — Office of Architecture, sammen med AART architects, SMAK, Midtconsult og Vega Landskab har vunnet den åpne konkurransen om psykiatriklyngen på DNV-Gødstrup i Danmark.

Denne uken offentliggjorde Region Midtjylland teamet bestående av Nordic, AART, SMAK, Midtconsult og Vega Landskab som vinner av konkurransen om den nye psykiatriklyngen på DNV-Gødstrup. Nybygget på 15 000 m² kobler seg på det nye sykehuset i Gødstrup og skaper et sammenhengende pasientforløp mellom psykiatri og somatikk. Prosjektet, med et budsjett på 380 mill DKK, blir en utvidelse av Nordic og Aarts pågående byggeprosjekt på Gødstrup sykehus, med forventet byggestart i 2015 og ferdigstillelse i 2018.

- Forslaget viderefører somatikkens ortogonale bygningsstruktur, som nedskaleres og bearbeides til en gjennomgående gårdshagestruktur… Både strukturelt og materialmessig tilpasser forslaget seg det store somatiske sykehusanlegget samtidig som det opprettholder sin egen identitet, fremhever Region Midtjylland i sin bedømmelse av teamets forslag.

Psykiatriklyngen er resultatet av en åpen konkurranse hvor veletablerte og unge arkitektkontorer har samarbeidet om å utfordre tradisjonelle forestillinger og vise veien for fremtidens psykiatriske behandlingsmiljø.

- Vi er svært glade for å få denne muligheten til å tegne en helt ny psykiatrisk institusjon, hvor både funksjonell layout og formgiving er basert på kunnskapen om «healing architecture». Integreringen av grønne rom og forholdet til gårdshager og natur i løsningsforslaget, samt bruken av organiske og «myke» former, vil gi psykiatrienheten et helt annet preg enn det vi kjenner fra mange liknende institusjoner, sier daglig leder i Nordic, John Arne Bjerknes.

Dette prosjektet er et viktig prosjekt for Nordics faglige utvikling og satsing inn imot bygg for psykisk helse, sammen med levert skisseprosjekt for psykiatrien ved Sykehuset Vestfold (2013), forprosjekt for akuttpsykiatrien ved St Olavs Hospital (2014) og skisseprosjekt for psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Sørlandet (2015).