Administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene. Foto: Berit Solli

Optimisme blant arkitektene

Et nytt konjunkturbarometer fra bransjeforeningen Arkitektbedriftene viser at flere av lederne for landets arkitektkontor tror de vil ha en større ordrereserve om seks måneder enn de har nå.

- Arkitektene er gjerne de første som merker både oppgang og nedgang i markedet, så dette regnes normalt som et viktig signal både i byggenæringen og hos andre, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Egil Skavang.

Arkitektene har de senere årene hatt vekst i omsetningen. Nå viser det nye konjunkturbarometeret at omsetningen siste halvår har flatet ut og at de fleste kontorene rapporterer lik ordreserve som for seks måneder siden. Likevel er flere optimistiske for neste halvår.

- Men det er regionale forskjeller, sier Skavang. - Arkitektkontorene i Oslo, Agder og Nord-Norge har hatt det bedre siden sommeren enn snittet av landet, mens Vest- og Midt-Norge har hengt etter. Vi merker oss også at det er flest kontorer blant de større, mellom 40 og 100 ansatte, som rapporterer vekst i antall ansatte, mens det er reduksjon hos noen av de mindre.

Arkitektbedriftene organiserer ca 90% av landets arkitektkontorer. I underkant av halvparten har besvart denne første undersøkelsen.

Av de 261 som har svart forventer 140 en uendret ordrereserve om seks måneder, imidlertid forventer 74 kontorer en økning mens 35 kontorer forventer en reduksjon. Bildet utdypes ved at det er flere kontorer som forventer økt antall ansatte enn de som forventer færre. Optimismen er størst i Oslo, mens arkitektkontorene i Midt-Norge og på Vestlandet forventer reduksjon.

- Dette er første gang vi gjennomfører undersøkelsen og det er en viss risiko for at arkitekter er for optimistiske på egne vegne. Vi legger i første omgang opp til et halvårlig barometer og vil ganske raskt kunne få en indikasjon på realismen i forventningene, sier Skavang.

- Vi tror dette barometeret vil kunne bli en god indikator på byggemarkedet og samtidig et instrument for en profesjonell arkitektbransje, legger han til.