Stemningen var atskillig bedre da kontrakten ble undertegnet sommeren 2010. Fra venstre: Adm. direktør Mona Mortensen i Repstad Anlegg, regionveisjef Andreas Setsaas i Statens vegvesen og norsk NCC-sjef Håkon Tjomsland som den gang var leder for NCC Anlegg.

Veikrangel på 200 millioner på vei til retten

Etter lengre tid med krangling om sluttoppgjøret for Vågsbygdveien, er tvisten nå på vei til rettssalen for avgjørelse.

Siste utvikling i saken er at Fylkeskommunen har mottatt forliksklage fra entreprenøren som er et arbeidsfellesskap mellom NCC Construction og Repstad Anlegg. I følge Fædrelandsvennen går uenigheten ut på et sluttoppgjør i størrelsesorden 200 millioner kroner.

Normal prosedyre

– Formelt er det fylkeskommunen med meg som er klaget inn, men Statens vegvesen er koblet tett på saken. Vi følger normale prosedyrer og bruker rettsapparatet for å avklare dette, sier fylkesordfører Terje Damman til avisen.

Forliksrådet er laveste rettsinstans i sivile saker.

Damman kan videre opplyse at mye av uenigheten går på forståelsen av kontrakten.

– Dette er en sak av en slik størrelse at den ikke egner seg for forliksbehandling. Så saken vil trolig ende opp i retten ut på høsten en gang, opplyser Damman.

Månedsvis dialog

Det har pågått en dialog mellom entreprenørene og Statens vegvesen i to og en halv måned inntil forliksklagen nå foreligger.

Distriktssjef Knut Liavaag hos NCC vil i følge Fædrelandsvennen ikke kommentere saken på det nåværende tidspunkt og overlater til byggherren å uttale seg nå.

Han har imidlertid tidligere overfor Fædrelandsvennen uttalt at Vågsbygdveien er et stort og komplisert prosjekt slik at det ikke var uventet at sluttoppgjøret ikke skulle bli enkelt.

Vågsbygdveien er et veianlegg på total 2,4 kilometer ny firefelts vei inkludert 3,2 kilometer med tunneler. Veien ble formelt åpnet sist sommer. Kontrakten var opprinnelig på 595 millioner kroner. Sluttregningen ligger nå an til å bli atskillig større.