Skal gjøre norsk betongkompetanse enda bedre

Nylig ble det offentliggjort hvilke programmer som får støtte gjennom Forskningsrådets BIA-prosjekt (Brukerstyrt innovasjonsarena). Et av prosjektene som har kommet gjennom nåløyet har fått navnet DACS (Durable Advanced Concrete Structure) og skal videreutvikle kunnskapen rundt betongteknologi til bruk offshore og da spesielt i et tøft arktisk miljø.

Norsk betongteknologi har vært og er banebrytende innen visse felt, og mer enn noe annet gjelder nok dette ulike plattformkonstruksjoner. På 1970, 80- og 90-tallet opparbeidet det norske betongmiljøet seg en enestående standing innen design og bygging av kompliserte betongkonstruksjoner, og da selvsagt først og fremst condeep-plattformer. Dette ble brukt i stor grad i Nordsjøen, og mye av rikdommen vi nå ser i Norge har sin bakgrunn i disse betongplattformene som står og pumper opp olje. Dette betongeventyret toppet seg i 1995 med byggingen av Troll A-plattformen, som er verdens høyeste flyttbare byggverk og den største faste innretningen i Nordsjøen.

Etter hvert falt deler av dette betongmiljøet bort, ettersom man innførte nye metoder for utvinning av olje i Nordsjøen. Senere har dette miljøet igjen blomstret opp, og med Kværner Concrete Solutions i spissen har mye av denne kompetansen igjen blitt benyttet ute i den store verden, ikke minst under tøffe forhold langt nord. Flere imponerende konstruksjoner er blant annet bygget på det russiske Sakhalin-feltet. Vi har også sett andre gode eksempler der norsk betongteknologi er benyttet i kompliserte konstruksjoner.

Nylig ble Kværner Concrete Solutions tildelt et av 65 programmer i Forskningsrådet gjennom Brukerstyrt innovasjonsarena. Det betyr at de får tildelt 40 millioner kroner i perioden 2015-2019 til å forske videre på denne typen betongkonstruksjoner. Kværner har fått seg en lang rekke aktører tilknyttet det norske betongmiljøet på laget.

Dette er selvsagt en fantastisk mulighet til å videreutvikle denne kunnskapen slik at miljøet kan holde på posisjonen de har opparbeidet seg – og dermed forbli blant de beste innen dette feltet i verden. Denne satsingen vil bidra til både å opprettholde og øke kompetansen innen betongkonstruksjoner i tøffe miljøer, og vil kunne føre til store oppdrag i årene fremover. Det er mange prosjekter som skal realiseres i disse marine miljøene fremover, og kompetansen man nå kan opparbeide kan vise seg å bli gull verdt både for Kværner Concrete Solutions og deres samarbeidspartnere.

Totalt har Forskningsrådet gitt støtte til 65 programmer gjennom denne ordingen, seks av dem tilknyttet byggenæringen. Vi skulle selvsagt gjerne sett at enda flere aktører innen, bygg, anlegg og eiendom sto på listen – men det er uansett positivt at noen av næringens aktører har levert såpass gode søknader at de har fått tilsagn. Enda flere kan helt sikkert også jobbe for å komme med i neste runde.