FOTO: SCANPIX

Nordmenn tror på seg selv, selv om Norge vil slite

Norge vil slite økonomisk dette året, tror et flertall i en fersk undersøkelse. Men privatøkonomien ser de fleste fortsatt lyst på.

Ikke siden finanskrisen i 2008 har pessimismen vært større blant norske husholdninger enn den er nå, viser Finans Norges kvartalsvise forventningsbarometer.

– Det store fallet i oljeprisene har åpenbart gjort et sterkt inntrykk på folk, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Nå har andelen pessimister vokst til fire av ti, mens andelen optimister har sunket til 16 prosent. Det gir en indeks på minus 23,5.

Det kraftige fallet i nordmenns forventninger til nasjonens økonomi det kommende året skyldes fallet i oljeprisen, svekket kronekurs, utsiktene til noe økt ledighet og en utflating i lønnsveksten, tror Kreutzer.

Men skyene over nasjonens økonomi til tross: De fleste av de litt over 1.000 spurte i forventningsbarometeret sier at deres personlige økonomiske utvikling vil bli helt grei også det kommende året.

Nesten like mange som i fjor høst svarer ja på spørsmålet om de ser positivt på egen husholdnings økonomiske utvikling de neste tolv månedene.

Mye sparing skjer gjennom nedbetaling av lån. Og når rentene faller, øker nedbetalingstakten i et annuitetslån fordi avdragsdelen av terminbeløpet stiger.

I tillegg har mange fortsatt høy vilje til å spare, ifølge undersøkelsen.

– Mange vil benytte det sterke rentefallet til å redusere belåningen, og dermed også egen sårbarhet. De vil derfor ikke ha problemer med å takle en lavere lønnsvekst fremover enn det vi har sett hittil, sier Kreutzer.

– Det skaper store utfordringer for mange førstegangsetablerere. Selv om det er lite som tilsier noe markert boligprisfall, kan vi ikke utelukke en korreksjon. For eksempel en renteoppgang eller ved en uventet sterk økning i arbeidsledigheten, sier Kreutzer.

Han understreker at dagens boligpriser i stor grad er et resultat av rekordlave boligrenter.

– Både låntakere og banker må ta høyde for både økte renter og fallende boligpriser, lyder oppfordringen fra Idar Kreutzer.