Nye Deichmanske hovedbibliotek skal etter planen stå ferdig i 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Terje Pedersen NTB scanpix

Deichman mer enn syv måneder forsinket - frykter båtfunn kan bremse prosjektet ytterligere

Byggherren er allerede bakpå og krysser fingrene for at båtfunn ikke skal bremse prosjektet ytterligere.

De omfattende vannlekkasjene i byggetomta i Bjørvika har gitt utbygger store ekstrakostnader og forsinket milliardprosjektet med mer enn syv måneder.

Men selv om det fortsatt renner vann inn i byggetomta i Bjørvika, mener byggherren de nå har klart å tette lekkasjene, skriver Aftenposten.

Det som kommer inn av vann, beskrives som "håndterbart".

På det meste fosset det 400 kubikk vann i sekundet inn i byggegropen.

Vannlekkasjene har allerede skapt store forsinkelser i prosjektet, og nå som arkeologene er i gang med sine utgravinger kan det dukke opp enda flere bremseklosser for utbyggingen.

Sjansene for flere båtfunn i området er ifølge ekspertene stor. 

- Vi fant én båt borte ved Paléhagen for ti måneder siden, så fant vi en annen ved Akerselva for syv måneder siden. Det er derfor grunn til å tro at det er flere i nabolaget, sier Sven Ahrens, førstekonservator ved arkeologsik avdeling Norsk Maritimt Museum til avisen. 

Det vil i tilfelle være godt nytt for arkeologene, men dårlig nytt for byggherren "Kulturbyggene i Bjørvika". Et båtfunn kan gi ytterligere forsinkelser og ekstrakostnader for utbygger.

- Vi håper selvsagt at det ikke dukker opp et båtfunn nede i grunnen her nå, sier komunkasjonssjef Haakon Berg Jensen til Aftenspoten.

Kostnadsrammen for det nye hovedbiblioteket for Deichman har en kostnadsramme på 2,6 milliarder, og ekstrakostnadene vannlekkasjene har gitt har allerede kostet 120 millioner.

- Vi har iverksatt kutt-tiltak der det er mulig. Byrådet varslet bystyret høsten 2014 om at avsatte reserver ikke vil være tilstrekkelig, og at Kulturbyggene i Bjørvika ikke lenger mener at prosjektet kan fullføres innen vedtatt kostnadsramme, sier Jensen til avisen.