Punktsky-visualisering i farger fra skanning i Sandvika. Foto: Terratec

BIM-prosjektering til punkt og prikke

Punktskyer basert på laserskanning kan nå brukes til både redigering og visualisering i BIM.

Det skriver Vianova i en pressemelding denne uken.

Selv om punktskyer basert på laserskanning til bruk i terrengmodeller i BIM-prosjektering ikke er noe nytt, kan man nå også bruke teknologien til mye mer i prosjekteringen, opplyser programvareprodusenten i pressemeldingen.

Jan Erik Domaas. Foto: Terratec

– Det nye er at det nå er mulig å utnytte all informasjonen i de enorme datamengdene. Korrekte punktskyer gir så komplett grunnlagsdata som det er mulig å få, og kan brukes til mye mer enn som terrengmodell, sier prosjektleder Jan Erik Domaas i kartfirmaet Terratec.

Terratec bruker Vianovas digitale verktøy til å skanne omgivelsene, og til å utvikle modeller som kan brukes i videre prosjektering.

– Vi har lenge samlet laserdata via bakkeskanner med høy punkttetthet, men det er først nå at prosjekteringsverktøyet håndterer millioner av punkter og kan visualisere godt, til og med i RGB-farger. En gråtonepunktsky og en RGB-sky er som natt og dag. Nå kan du få det så naturtro som det er mulig, fortsetter Domaas.

Foto: Terratec

Det er spesielt punkttettheten og oppløseligheten som blir god med bakkeskanning, sier han. Etter klargjøring, er det mulig å kjøre skannerbilen i en fart av 50-60 kilometer i timen, og samle opp til 400.000 punkter i sekundet.

Det som hittil kun har dreid seg om å trekke ut terrengmodellen av laserskyen, vil fremover også innebære bruk av punktskyen til visualisering, beslutningsstøtte, måling, beregning og redigering, mens man prosjekterer, skriver Vianova i pressemeldingen.