Det sørgående løpet av Skjeggestadbrua som kollapset på grunn av en doser som jobbet i kvikkleiren under brua.

Skjeggestadbrua sprenges lørdag

Sprengingen av den søndre halvdelen av Skjeggestad bru skjer lørdag 21. februar klokka 14:00.

Den var først planlagt torsdag eller fredag denne uken, men er av sikkerhetsmessige hensyn utsatt til lørdag.

Sprengingen av Skjeggestad bru er teknisk utfordrende, og det viktigste er å ivareta sikkerheten for alle som så langt har arbeidet med prosjektet.

Forarbeidene AF Decom har gjort for Statens vegvesen viser at arbeidet med å frilegge armering og spennkabler i brua er mer omfattende enn først antatt og gjorde at planlagt parallellarbeid ikke kunne utføres.

Forberedelser til sprengingen

Før sprengingen er det lagt ut om lag 2000 kubikkmeter med løs Leca-kuler under den delen av brua i sørgående løp som skal sprenges ned. Leca-kulene skal fungere som pute for bruelementene når de faller ned ved sprengningen. Det har ikke vært mannskaper under brua i forberedelsene.

Alt arbeid under brua er gjort med fjernstyrte maskiner. På grunn av de usikre grunn-forholdene har det vært for risikabelt til at personell har kunnet bevege seg under bruene. Boringen og meislingen av brudelene som skal sprenges har derfor foregått fra korger som har hengt fra en kran, og ladingen av salvene har foregått på samme måte. Dette har vært tidkrevende arbeid og en av årsakene til at sprengningen er utsatt til lørdag.

Sprengningen

Selve sprengningen foregår lørdag 21. februar klokka 14:00. Brua er i forkant kuttet over ved akse (søyle) nr.4. Søylene i aksene 5 og 6 sprenges samtidig og brua faller ned fra akse 4 til landkaret nr.7. Puten med Leca-kuler (2000 kubikkmeter) ligger under brua fra akse 4 til akse 7. Brua blir dekket til med forheng på sidene for å hindre sidesprut.