Salgssjef Jon Hauge i Weber Leca Lettklinker forteller om en krevende jobb med stor nøyaktighet og høyt tidspress i forarbeidet til sprengingen av det sørgående løpet av Skjeggestadbrua.Det sørgående løpet av Skjeggestadbrua som kollapset.Løslecaen pumpes over kvikkleiren under Skjeggestadbrua.Den gule kranen holder et stålrør på fem meter som styrer en 40 meter lang slange uten skjøter som pumper løslecaen.

Weber Leca løser krevende jobb ved Skjeggestadbrua: - Måtte snu oss raskt

Weber Leca pumper 2000 kubikkmeter løsleca under den ødelagte Skjeggestadbrua for å dempe rystningene når brua sprenges og raser sammen i avgrunnen.

Skjeggestadbrua sprenges etter alt å dømme torsdag eller fredag denne uken av AF Decom, og Weber Leca har et tøft tidspress for å gjennomføre det svært viktige forarbeidet.

– Vi har ikke hatt lignende oppdrag hvor hele arbeidsoperasjonen må fjernstyres med robot og kran. Vi må utføre alt arbeid fra oversiden av brua på grunn av sikkerheten, og dette gjør oppdraget utfordrende. I tillegg måtte vi snu oss raskt for å kunne ta på oss jobben for AF Decom, sier salgssjef Jon Hauge i Leca Weber Lettklinker til Byggeindustrien.

Lang blåseslange

Løslecaen kan ikke blåses på ordinær måte, men må pumpes gjennom en 40 meter lang blåseslange.

– For å unngå for stor friksjon i denne operasjonen, måtte vi unngå skjøter i blåseslangen, sier Hauge.

Han forteller at arbeidet krever mye ressurser fordi alt må gå på skinner.

– Det krever stor nøyaktighet, og vi klarte å ta på oss oppdraget som en hastejobb som har førsteprioritet.

Dempingslag

Løslecaen skal fungere som et dempingslag for å hindre for kraftige vibrasjoner i kvikkleiren ved brufundamentene.

– Det to meter høye laget med løsleca skal dempe rystningene i leirmassene. Lecaen skal dekke en avstand på 70-80 meter under bruløpet og i samme bredde som brufundamentet, forklarer Hauge.

– Kunne levere umiddelbart

Prosjektleder spesialoppdrag i AF Decom, Jarle Bøckman, sier til Byggeindustrien at de valgte Weber Leca som underentreprenør for å gjøre det krevende forarbeidet til brusprengningen.

– Weber Leca kunne levere både løsleca og nødvendig transport umiddelbart, noe som er svært viktig for oss i dette oppdraget. I løpet av tirsdag 17. februar skal vi diskutere fremdriftsplanen for når brua skal skytes med Statens vegvesen. Det er nært forestående, men jeg vil ikke forskuttere tidspunktet før vi har hatt møtet med Vegvesenet, sier Bøckman.