Ikke glem de eksisterende boligene

Mandag ble forslagene til n ye energikrav i byggteknisk forskrift lagt ut til høring. Som ventet ble det varierende tilbakemeldinger på forslagene som ble lagt frem.

Miljøorganisasjonene jublet for de nye forskriftene mens deler av næringen var mer skeptiske. Per Jæger i Boligprodusentene peker på at de skjerpede kravene vil gi dyrere boliger og at dette passer heller dårlig med uttalelsen fra Konkurransetilsynet i forrige uke som viste til stadig nye byggekrav som et fordyrende aspekt i boligmarkedet. Jæger pekte også på at før man har klart å tilpasse seg forrige regelendringer så kommer det nye.

De nye byggekravene kommer som en del av klimaforliket i Stortinget, og skal bidra til en energieffektivisering av de nye hjemmene våre. Dette er selvsagt noe vi som samfunn må jobbe mot. Alle deler av det norske samfunnet må bli flinkere til å spare energi – og byggenæringen stiller i så måte i en særklasse. Det er ikke unaturlig at næringen pålegges å bygge enda bedre enn tidligere – så vil det selvsagt alltid være et økonomisk spørsmål om disse endringene er kostnadsmessig forsvarlige og ikke minst hvem som skal ta regningen.

Et viktig aspekt i dette er selvsagt tiltakene som vil gi langt mer effekt enn noen justeringer på nye boliger, som uansett bygges miljøvennlige – og det er naturligvis tilstanden på de mange hundre tusen eksiterende boligene. Folk flest bor jo i allerede i realiserte prosjekter – og her er det mye dårlig. Hus fra tidlig 80-tall og eldre er miljøverstinger i forhold til det som bygges nå. Det må åpenbart settes inn kraftigere incentiver for å ruste opp eksisterende boligmasse. Noe er gjort allerede, men ikke nok. Med vedvarende lave strømpriser vil energiutgiftene ikke være nok for å få folk til å gjøre sin eldre boliger mer miljøvennlige. Enda mer energistøtte og skattelettelser vil kunne gjøre vei i vellinga – og det må bli enklere for folk å gjennomføre prosessene med å søke om støtte til sine prosjekter.

Vi tror de justeringer som er gjort for å bidra til å ruste opp eksisterende bygg vil gi noe effekt, men vi håper det kan settes ytterligere fokus på dette teamet. Her vil man virkelig kunne få ut miljøeffekter.