Kaibygg 1

Picasa

Kvartalet Kaibygg 1 ble oppført i 1986-88 og står i sammenheng med flere omkringliggende bygninger oppført i samme stilart. Ansvarlig arkitekt for den opprinnelige bebyggelsen var Niels Torp Arkitekter. Nå står Kaibygg 1 frem i ny drakt hvor samme arkitekt har vært engasjert.


Byplanen for Aker Brygge byggetrinn 2 med fire kvartaler og deriblant Kaibygg 1, ble tegnet av Niels Torp Arkitekter på 1980-tallet som en områdetrans-
formasjon av arealer og bygg som sto igjen da Aker Mekaniske Verksted ble avviklet. Utviklingen har vært et forbilde for tilsvarende transformasjonsområder verden rundt.

– Et ønske for utviklingen av Aker Brygge var en levende 24/7-bydel med funksjons-blanding på gatenivå hvor man som besøkende vandret gjennom smug og rundt hus-
hjørner som en oppdager. Stadige gløtt til fjorden var identitetsbærer og orienterende element, sier prosjektleder Tarjei Torgersen i Niels Torp Arkitekter.

Kaibygg 1
Niels Torp Arkitekter kom for alvor inn i prosjekteringen av «nye» Kaibygg 1 forsom-
meren 2012, rett før inn-
sendelse av rammesøknad. Mange premisser var da allerede lagt.

– Store deler av forretnings- og kontorarealene var leid ut og designet for den nye handlegaten var i hovedsak løst, forteller Torgersen.

Fakta

Sted: Aker Brygge

Prosjekttype:
Rehabilitering av næringsbygg

Byggherre: Norwegian Property Development NPRO

Bruttoareal: 27.000 kvm

Totalentreprenør (samarbeidsentreprise): BundeBygg

Prosjektledelse:
Insenti Prosjektledelse

Kontraktssum ekskl. mva:
500 millioner kroner

Arkitekt: Niels Torp Arkitekter

SHA: Faveo

Rådgivere: RIB: Høyer Finseth l RIV: Deltatek l RIE: ECT

Underentreprenører/leverandører: Brannsikring: Vestfold Brannsikring l Rørarb.: BA Rør l Ventilasjon: Randem & Hübert l Sedumtak: Bergknapp l Blikkenslager: Blikk & Montasje / Franke Onsrud l Flis: Bygg & Mal l Parkett: Bo Andren l Glassfasader: Flex Fasader l Tømrerarb.: Gråkallen l Innredningsarb.: Hadeland Gips og Stålmontasje l Fagarb.utleie: Jobz l Mur, puss og flis: Mjøndalen Mur & Puss l Naturstein: Naturstein montering l Innredninger: Norskand Prosjekt l : Romerike Tak & Membran l Dører: Sentrum Bygg l Trapper/ rekkverk: Sias l Stålarb.: TT Stålmontasje l Lås/Beslag: TrioVing l Solavskjerming: Vental Hunter Douglas l Elektro: Caverion l Betongsaging og kjerneboring: TH Anlegg l Byggevarer: Optimera l Interiør: Sifab

Ombyggingen og rehabili-teringen av Kaibygg 1 omfatter ca. 27.000 kvm over syv etasjer. Boligdel i etasjene over er ikke endret, bortsett fra passasje og inngang i hus D samt takflaten på hus C hvor det er lagt sedum og belysning.

Danske Bank
Første overlevering var lokalene til Danske Bank, hus D, i februar 2014. Frem til da var det svært hektisk med store fasadeinngrep og mye teknikk som skulle på plass på grunn av høy tetthet av arbeidsplasser. Siden kom overlevering av forretningsarealer på høsten og deretter kontorarealene i hus A, B og C.

Foredle og bevare
– Vårt fokus har hele tiden vært å bevare og foredle de kvalitetene som allerede finnes i kvartalets arkitektur; lys, utsyn, robuste materialer og variasjon. I eksteriøret har vi etterstrebet å passe nye tiltak harmonisk inn i fasadene. I interiøret har vi ønsket å skape kontrast mellom eksisterende og nytt. Hovedgrepene som ble gjennomført i ombyggingen og rehabiliteringen av Kaibygg 1 er: Nye dekker og broer mellom husene i kvartalet, nye trapper og heiser i kontorinngang, ny dobbelhøy handlegate som skjærer gjennom opprinnelig konstruksjonssystem, fjerning av dekker mot gater for dobbelthøye forretninger, fasadeendringer for bedre eksponering av forretninger og innganger, bruksendringer, samt en omfattende oppgradering av teknisk standard, forklarer han.

Torgersen trekker frem nye broer og dekker mellom husene som gir større arealutnyttelse og bedre fleksibilitet i kontoretasjene som viktige elementer i arbeidene.

– De deler samtidig opp den store opprinnelige glasshallen og tar lys fra arbeidsplasser. Det har vært viktig for oss å bevare glasshallen som et godt rom med mye lys og luft. Derav de lyse fargene og diagonale broer. Broer rett over hverandre ville opplevelsesmessig delt rommet i to. Rommets utforming med diagonale trapper og broer, trappede etasjer og mye naturlige lys leder blikket ditt og deg videre inn og opp. Det har blitt et spennende og variert rom å bevege seg i, og å se ut på fra arbeidsplassen, påpeker han. De nye glassfeltene mot gatene og Bryggetorget passer godt inn i situasjonen.

– Det har vært viktig for oss å la granitten på fasadene fortsatt være hovedmateriale. Derfor er glassfeltene trukket tilbake fra steinlivet. Foran dekkeforkanter er det benyttet silketrykket glass med bakenforliggende korrugert aluminiumsplate. Handlegaten var i hovedsak designet før vi kom inn i bildet. Glassfronter, himling og gulvbelegg er videreført fra Maskin- og Verkstedhallen, med noen optimaliseringer. Vi skulle gjerne hatt større mulighet til å påvirke romforløpet, som har blitt noe ensformig. Handle-gatens inngang fra Bryggetorget er stor og inviterende. I himlingen henger det «lyssabler» spesielt utviklet for dette prosjektet. Vi skulle gjerne sett flere slike der, men budsjettet tillot det ikke, beklager han.

Materialkonseptet
Han beskriver materialkonseptet for interiøret som en kontrast mellom nytt og gammelt, få materialer, samt så mye lys som mulig. Lave etasjehøyder og nye arealer som skygger ga utfordrende dagslysforhold i enkelte soner.

– Derfor måtte vi benytte lyse farger som reflekterer lys og mest mulig glass på de nye delene av tiltaket. Ved å benytte hvit og lys gråfarge på overflatene oppnådde vi å kontrastere det eksisterende uten å konkurrere med det. Flisene i kontorinn-gangen er en lys Quartzkompositt i store formater. Den glimrer og føles delikat. mener Torgersen og tilføyer at trespiler er brukt som dekorelement på enkelte vegger og i himling foran heiser.

– Det er mange harde overflater i glasshallen. Treet myker opp og bidrar til å definere mindre soner i det store rommet. Rehabilitering og ombyg-ging av Kaibygg 1 har vært et spennende prosjekt for oss. Det har vært mange aktører og vilkårene har endret seg gjennom hele prosessen. Vi har fungert som historiebærere og opplevd godt samarbeid med resten av aktørene. Resultatet har blitt bra, sier en fornøyd Torgersen.

Optimalisert areal
For samspillentreprenør BundeBygg har den store jobben vært å optimalisere arealet. 27.500 kvadratmeter ble strippet ned.

– Vi har brukt mye tid på å kna himlingshøyder. Å optimalisere arealene for leietakere er kanskje det vi har brukt mest tid og møter på, forteller prosjektleder Lars Olav Ruden.

– Tre nye dekker er støpt mellom etasjene inne i det åpne atriet. Det ble vurdert ulike typer dekker, og vi endte med et spanform-
dekke som kunne ta store spenn, uten å måtte gå inn med for mange nye bæresøyler. Dette var med på å begrense egenvekten av dekkene, og er også nyttig med tanke på eksisterende konstruksjoner. Mellom de forskjellige fløyene er det nå etablert sju nye gangbroer for å knytte det store arealet mer sammen, slik at leietakerne slipper å gå rundt hele bygget for å komme over til neste fløy, forklarer han. Eksisterende stabilitet er også en utfordring i slike rehabiliteringsprosjekt.

– Det er ikke alltid slik at eksisterende bærekonstruksjoner passer helt inn sammen med dagens løsninger. Dette innebar en del forsterkninger, slik at nye forskriftskrav ivaretas. Med gode håndverkere og konsulenter som drar i samme retning, løses dette innenfor de rammene som er gitt. Vi har klødd oss litt i hodet for å unngå å måtte refundamentere i grunnen. Dette var en stor besparelse for prosjektet, påpeker Ruden.

– Det var også en liten utfordring med å etablere handlegaten gjennom bygget. Her har det gått med mange timer saging og utallige tonn med forsterkning av gjenstående dekker. Det eksisterende glasstaket over atriet gav oss også litt hodebry, i form av å løfte tunge trapper og gangbroer opp innenifra, uten å demontere glasstaket, sier han.

Faveo på SHA
For å ivareta sikkerheten og SHA har Norwegian Property engasjert Faveo på alle fire prosjektene.

– Det er egentlig veldig nyttig å ha med et eksternt firma på SHA. Faveo har en stor og viktig jobb med å sjekke at alt går riktig for seg og følger opp tett, og er verken styrt av BundeBygg eller av oss, understreker prosjektsjef Knut Yngve Larsen i Norwegian Property.


Flere prosjekter