Hårstadhaugen

Fordelt på seks firemannsboliger, har OBOS Nye Hjem i Trondheim fullført byggingen av 24 leiligheter på Hårstadhaugen til en samlet salgssum på knapt 75 millioner kroner.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Leiligheter

Byggherre: OBOS Nye Hjem

BRA: 1.776 kvm

Salgssum: 74,82 millioner kroner

Arkitekt: Solem Arkitektur

Totalentreprenør, betong,
tømrer og flis:
Trebetong

Rådgiver brann, akustikk og geoteknikk: Rambøll

Underentreprenører/leverandører: Leverandør treelementer: Støren Treindustri l Grunnarbeider: Ekren Maskin l Salg: Heimdal Eiendoms-
megling l Elektro: Fjeldseth l Rør-
legger og ventilasjon: Totalteknisk l Utv. trapper: Bergmoen snekker-
verksted l Taktekking: Ing. Per Kvernmo l Lås og beslag: Abra Beslag l Maler: Talseth og Husby l Kjøkken og innredning: XL-Bygg Gunnar T. Strøm

Byggingen startet i oktober 2013 og leilighetene sto ferdig i oktober 2014. Alle leilighetene er solgt; den siste i desember. Totalentrepenør har vært Trebetong AS.

De seks firemannsboligene er bygget i to etasjer, uten kjeller. Prosjektet Hårstad-haugen består av fire to- romsleiligheter på 62 kvm, mens de resterende 20 leilighetene er tre-roms på 72-79 kvm. Planløsningen varierer noe.

Alle leilighetene i 1. etasje er universelt utformet. Adkomst til leilighetene i 2. etasje skjer via utvendig trapp. Trappene framstår som arkitektoniske element som gir liv til de nordvendte inngangs-fasadene. Det samme gjør vekslingen mellom mørkebrunt liggende, og lyst stående royalimpregnert trepanel. De sydvendte og solrike balkongene har glassrekkverk. Det er relativt få barnefamilier blant kjøperne, men det er kjøpere i alle aldersgrupper fra unge i etableringsfasen til eldre pensjonister. Hårstadhaugen er organisert som et sameie med OBOS som forretningsfører.

God standard
Prosjektleder Audun Husdal Pedersen i OBOS Nye Hjem beskriver standarden i Hårstadhaugen som generelt god med bruk av parkett, fliser, kompakte dører og malte overflater. Leilighetene har forholdsvis store kjøkken. Oppvarmingen er radiatorbasert, med vannbåren fjernvarme, med individuelle energimålere i hver leilighet.

Husene er bygget med vegg-, gulv- og takelementer fra Støren Treindustri. Til hver leilighet følger en parkeringsplass i carport; i tillegg er det et antall gjesteplasser. Renovasjonen er foreløpig søppelkasse/containerbasert, men boligfeltet skal kobles på søppelsugsanlegget som er under bygging på Tiller.

Til tross for ganske høy utnyttelsesgrad, er det bra klaring mellom boligene og feltet oppleves ikke trangt. De seks firemannsboligene ligger inne i etablert bebyggelse mot vest og nord. Det pågår utbygging sør for feltet, og de foreløpig ubebyggede områdene mot øst er også regulert til boligformål.

Som store deler av Tiller var også Hårstadhaugen et myrområde. Prosjektleder Sindre Rotan hos totalentrepenøren Trebetong opplyser at 4.340 kubikk myrmasse ble fjernet før fundamentene til firemannsboligene kunne støpes. Såvel denne masse-transporten som annen anleggstrafikk gikk gjennom etablert rekkehusbebyggelse.

Ryddige forhold
God informasjon, fast og grundig feiing samt diverse støy-
reduserende tiltak, gjorde at det kom få klager fra naboer i byggeperioden. Bortsett fra fjerningen av myrmasse, bød ikke grunnforholdene på problemer eller spesielle utfordringer.

Totalentrepenøren Trebetong AS, med 50 ansatte, har base i nabokommunen Melhus. Hovedtyngden av firmaets oppdrag er i Trondheim.

Hårstadhaugen er det første prosjektet Trebetong har gjort for OBOS. De to prosjektlederne Audun Husdal Pedersen (OBOS) og Sindre Rotan (Trebetong) er samstemte i oppfatningen av at det har vært et profesjonelt gjennomført prosjekt med ryddige forhold og meget bra sluttresultat.

Det var satt av god tid til ferdigbefaringer i leilighetene, og det har etter innflytting vært svært få klager og behov for å rette på bygningsmessige forhold. Hovedinntrykket er at kjøperne er tilfredse og har funnet seg godt til rette.

– Viktig prosjekt
– Alle kunder og oppdrag er viktige, men Hårstadhaugen med OBOS som byggherre var et viktig prosjekt for oss. Riktignok går 70 prosent av produksjonen vår til det sentrale østlandsområdet, men vi er veldig opptatt av å levere til det lokale og regionale markedet. Det er spesielt artig å levere her, sier adm. dir. Roald Haug i Støren Treindustri. De har hatt omfattende leveranser til Hårstadhaugen, i form av prefabrikkerte vegg-, gulv- og tak-
elementer – alt i tråd med bedriftens målsetting om å levere masseprodusert skreddersøm.

– Byggeelementer er ferskvare. Vår produksjon er basert på å levere «just in time» og slik var Hårstadhaugen et eksempel på et greit og godt planlagt prosjekt. Vi møtte ingen problemer på byggeplassen, sier Haug.

– Prefab er definitivt kommet for å bli. Etterspørselskurven peker bratt oppover for våre produkter; det har både med redusert byggetid, kostnader og nye byggeforskrifter å gjøre, for eksempel kravet til tørt bygg, sier Haug. I dag produserer Støren Treindustri fire boenheter daglig.

Tiller
Hårstadhaugen er en del av Tillerområdet, en mils vei sør for Trondheim sentrum. Området har gjennom mange år har vært gjenstand for omfattende boligbygging, og utbyggingen bare fortsetter. Hårstadhaugen ligger ikke langt fra shoppingsenteret City Syd og ulike servicefunksjoner.


Flere prosjekter