Maren Handlerkvartalet

To eneboliger med påfølgende eplehager og uthus har gitt plass til 52 leiligheter midt i hjertet av Kongsberg.

Fakta

Prosjekttype: Leilighetsbygg med næringsareal

Sted: Kongsberg

BTA: 8475 kvm

Byggherre: Skanska Bolig

Totalentreprenør: Skanska

Kontraktssum eks mva:
101 millioner kroner

Arkitekt: Halvorsen & Reine

LARK: Rambøll

Rådgivere: RIB, RIG og RIAku: Rambøll l RIBr: Norconsult l RIVA: Asplan Viak l RIV: Bright

Underentreprenører/leverandører: VVS: Oras l Elektro: Five Elektro l Oppmåling: Geoingeniørene l Grunnarbeid: NOCO Entreprenør l Asfaltering: NCC Roads l Spunting: Seierstad l Betong: Kongsberg Ferdigbetong l Prefab: Loe Betong-
elementer l Stålarbeider: Nils Løff l Treelementer: Jatak, Norsk Takstol l Mur og puss: Fjeldheim & Knudsen l Flis og gulvsparkling: Notodden Flis og Mur l Panel: Møretre l Treullplater: Cembrit l Innv. vegger og himling: SLS Montasje l Montasje: Trenova l Granab og parkett: Bo Andren l Granab-gulv: Bygg- och Miljöteknik Granab l Tre vinduer og balkong-
dører: NorDan l Takvinduer: Velux l Tredører: Jeld-Wen l Ståldører: Daloc Norge l Lås og beslag: Byggsikkerhet l Tekking: Icopal Tak l Blikkenslager: Tele Blikk l Alu.fasader: Saga Aluminium l Solavskjerming: Umbra Produkter l Malearbeider: Byggmal l Gulvbelegg: Tapet & Malercompaniet l Systemhimlinger: Modulvegger l Kjøkken-, bad- og garderobeinn-
redning: Norema l Branntetting og -isolering: Nerpuz l Rivearbeider: Øst Riv l Anleggsgartner: Anleggsgartner-
mester Bekkevold l Baderomskabiner: Parmarine l Isulasjon: Vartdal Plastisolasjon

Maren Handlerkvartalet er et nytt leilighetsbygg midt i den gamle sølvbyen Kongsberg. Prosjektet er et av de første som gjennomføres etter den såkalte sentrumsplanen som politikerne vedtok for noen år siden. Kort fortalt satser man på det samme som de fleste andre norske byer, fortetting – og gjerne i tilknytning til kollektiv-
knutepunkt.

Det har de i alle høyeste grad fått til på dette prosjektet. Kongsberg jernbanestasjon er rett rundt hjørnet, og regne-stykket med å ta vekk to eneboliger for å gi plass til 52 andre boenheter går også opp i pluss.

– Vi har en utnyttelsesgrad på tomten på 100 prosent, forteller prosjekteringsleder Bjørn Eirik Kittilsen i Skanska Norge. De har satt opp bygget i totalentreprise for Skanska Bolig.

– Uteoppholdsarealet har vi lagt i andre etasje. Det er bedre å ha det der – en etasje opp, enn på gateplan, legger han til.

Tilpasset bybildet
Høyde på nybygg i bykjerner har en tendens til å skape debatt. Det har det også vært i Kongsberg, men ikke på grunn av Maren Handler-kvartalet.

Bygget kommer tett på naboene, med en gammel skolebygning på den ene siden, og Statsbygg og politiet på den andre. Skolebygget på den ene siden er fra 1720- årene, og er ansvarlig for prosjektets navn. Maren Handler-
kvartalet tar nemlig navnet sitt etter Maren Handler, grunnleggeren av husmorskolen i Kongsberg – som holdt til der. Nå er det den videregående skolen som holder til der. Allikevel passer prosjektet inn.

Arkitektens visjon av prosjektet er nemlig at det skal gli mer eller mindre ubemerket inn i bylandskapet. Det klarer det, og man lykkes til en stor grad med å fungere som en overgang mellom gammel trehusbebyggelse i nordvest og Kongsbergs moderne sentrum i sørøst. Dette har ført til at bygget er syv etasjer i den ene enden og fire i den andre.

– Vi er ikke vant til slike høye bygg i Kongsberg. Dette er det første bygget som utfordrer den nye sentrumsplanen, som ga tillatelse til å bygge inntil syv etasjer, forklarer Kittilsen til Byggeindustrien.

Fire næringslokaler
Selve byggearbeidene startet etter sommerferien 2013, med riving i august og gravearbeid i september.

– Vi har bygget parkeringskjelleren plasstøpt. Over der er det et prefab betongbygg oppover som bæresystem, med en del REIM 120-vegger mot naboen, politiet/Statsbygg. Utvendig er det en blanding av teglstein, royal impregnert tre og båndtekking/ metallkledning i fasadene. Innvendig er det stål og gips. Dessuten har vi brukt 52 badekabiner, som vi har heist inn suksessivt, forteller Kittilsen.

På bakkeplan har de bygget fire næringslokaler på til sammen 800 kvm, men ingen av disse er leid ut ennå. De 52 leilighetene er fra 29,9 til 171 kvm store. Beliggenheten til prosjektet rett ved jernbanen gjorde at man ved å bygge mindre enn 30 kvm ikke måtte ha parkeringsdekning.

Enkelte av leilighetene har balkong på den ene siden og terrasse på den andre. Høyden på bygget gjør at mange av leilighetene kan skilte med fin utsikt mot elven og kirkespiret.

Lavenergileiligheter
Alle boenhetene i prosjektet klassifiseres som lavenergilei-ligheter, og de har fått tildelt energimerke B. Det har også fått Enova-støtte.

– Vi har boret ti geobrønner på 250 meter hver på tomten for å forsyne husene med geovarme. Det er ikke noen fjernvarme-sentral på Kongsberg, så geovarme er ganske vanlig her, sier produksjonsleder Øystein Wallin og anleggsleder Hans Birger Mo.

– Bygget består jo av en god del betong. Med geovarme er det en viss treghet i systemet, så da er det en fordel med de termiske egenskapene til betong. Det magasinerer varmen på en god måte, legger Kittilsen til.

Alle de 52 leilighetene har fått sitt eget ventilasjonssystem med ett aggregat per leilighet. På denne måten kan hver enkelt beboer styre sitt eget energibruk.

Vakumisolasjon
– Har dere benyttet noen spesielle løsninger på prosjektet?

– For å få til terskelkrav for rullestol på takterrassene måtte vi bruke vakumisolasjon. Det er et tysk produkt som Skanska har brukt med hell på Fornebu tidligere. Dessuten har vi brukt Granab-ulv med alle rørføringer i gulvet, svarer han.

De forteller at alle leilighetene de har overlevert hittil har vært levert med null feil. I henhold til Skanskas egen steintavle.

– At Skanska bygger for Skanska har ført til et kjempebra samarbeid. Sluttoppgjøret har allerede kommet i mål, og begge parter var fornøyd med hvordan det endte, smiler Kittilsen, som også forteller om et godt samarbeid med andre involverte.


Flere prosjekter