<p>Det nye skolebygget til Europaschule Frankfurt basert på massivtremoduler bygges ferdig på byggeplass på 12 uker. Konseptet var 20 prosent rimeligere enn tilsvarende i stål og betong (alle foto i bildekarusellen: Jørn Hindklev).</p>Massivtremoduler med en fasade av glass og aluminium.Skolebygget har synlige limtrebjelker i bøk fra BauBuche.Akustiske treplater skal bidra til et godt læringsmiljø.Arkitekt Andreas Krawczyk forteller at skoleprosjektet lå 20 prosent lavere i pris enn tilsvarende prosjekt med stål og betong.Limtrebjelkene fra BauBuche er bygget opp av bøkefinerplater med en tykkelse på 3,7 mm.Illustrasjon: Pollmeier, BauBucheIllustrasjon: Pollmeier, BauBucheIllustrasjon: Pollmeier, BauBucheIllustrasjon: Pollmeier, BauBucheIllustrasjon: Pollmeier, BauBucheOgså gulvprodukter står på sortiementet til BauBuche. De kan leveres til norske prosjekter gjennom Moelven Wood.Produktsjef Winfried Schaal i Moelven Wood Prosjekt og markedsdirektør Tor-Olav Lierhagen i Moelven Limtre er overbevist om at BauBuche vil trigge arkitektene.Bøkeskog i Thüringen. Harde treslag blir lite benyttet i europeisk byggeindustri. Pollmeier satser nå mye på at det økt bruk av bøk også som konstruksjonsmateriale.Skogvokteren holder kontroll med hvile trær som skal hugges og definerer kvaliteten på stokkene.Kommer noen av disse til å havne i norske byggeprosjekter?Norske arkitekter ser mot skogen og lot seg imponere av produksjonsanlegget Pollmeier har bygget opp for limtre i bøk.

Lavenergiskole i massivtre bygges på 12 uker

Det nye skolebygget til Europaschule Frankfurt i Tyskland er basert på massivtremoduler og blir bygget fiks ferdig på 12 uker.

Skolebygget som skal huse 3-400 skoleelever er ved Europaschule i Frankfurt, er basert på moduler på 3 ganger 9 meter som kommer ferdige fra fabrikk til byggeplassen. Modulene er basert på massivtre og har fått innslag av limtrebjelker i bøk, som den tyske limtregiganten Pollmeier nå introduserer på det internasjonale markedet under varemerket BauBuche.

Moelven samarbeider med tysk bøketregigant

Moelven Limtre har inngått en avtale med bøketregiganten Pollmeier i Tyskland om salg og leveranse av BauBuche. Det kan du lese mer om i Byggeindustrien nr 3, som er ute hos abonnentene i løpet av denne uken.

Moelven Limtre inviterte i begynnelsen av februar en knippe arkitekter og journalister fra norske fagbladet til Tyskland for fabrikkbesøk ved Pollmeier og får å se mulighetene for limtre i bøk.

Moelven tilbyr fra før komplette trekonstruksjoner i limtre, Kerto og massivtre. Markedsdirektør Tor-Olav Lierhagen har stor tro på at BauBuche kan gi et verdifullt bidrag til norske treprosjekter.

− Med BauBuche når vi ut til nye målgrupper. Vi ser for oss å sikte mot det øvre sjiktet som ønsker kvalitet. Der er det en nisje vi har tro på at vi kan videreutvikle med limtre i bøk, sier han.

Se noen eksempler på muligheter med BauBuche i bildekarusellen over.

Her kan du se en video hvordan BauBuche produseres i Pollmeiers nye anlegg.

Rimeligere konsept enn stål og betong

Den nye Europaschule i Frankfurt er foreløpig ett av de største prosjektene Pollmeier leverer limtre i bøk.

Den nye skolen skal stå klar for å ta imot nye elever 18. april. Det betyr en særdeles effektiv produksjon på byggeplass. Prosessen fra de første monteringsarbeidene startet til skolebygget står ferdig, skal etter planen kun ta 12 uker.

Riktignok kan arkitekten ved prosjektet opplyse at planleggingstiden har tatt 1,5 år. Skolen har elever som er barn av ansatte ved den Europeiske sentralbanken i Frankfurt, og den raske utvidelsen av EU-området innebærer at elevtallet er i rask vekst.

Derfor var det viktig med et skolebygg som raskt kunne tas i bruk. Kanskje ikke en helt ukjent problemstilling også for mange norske kommuner?

Arkitekten Andreas Krawczyk fra arkitektkontoret NKBAK, forteller at konseptet med prefabrikkerte massivtremoduler lå 20 prosent under prisnivået for løsning med stål og betong. Prisen for å føre opp bygget ligger på 1.400 euro per kvadratmeter ekskludert tomtekostnader og grunnarbeid.

Prioriterer luft - valgte bort passivhus

Selv om det ikke er en definert passivhusstandard for skolebygg i Tyskland, er det i Frankfurt-området innført en «standard» der det er ønskelig at skolebygg skal tilfredsstille energikravet tilsvarende passivhus.

Den valgte løsningen for massivtreskolen ligger ikke så høyt, men er et lavenergibygg og har et energiforbruk som ligger ca 20 prosent over kravet til passivhus.

− Vi mener likevel at dette er en mer bærekraftig løsning. Siden dette er et bygg for undervisning, har vi prioritert luft og bygget har naturlig ventilasjon. Det vil uansett være mye elektronisk undervisningsutstyr i skolebygget som genererer varme og mange mennesker skal oppholde seg i bygget. Det var i dette prosjektet ikke problematisk å forklare for byggherren at det faktisk er en fordel ikke å bygge etter passivhusstandarden, sier Krawczyk.

Skolebygget får en fasade av glass og aluminium.