Det er leiligheter som fører an i økningen for både salg og igangsetting av nye boliger.

Bra start på boligåret 2015

Både salg og igangsetting av nye boliger har en positiv utvikling i januar og fortsetter den positive trenden fra siste halvdel av fjoråret.

Dette viser tall fra Boligprodusentenes månedlige boligstatistikk som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret.

Aktiviteten for både salg og igangsetting ligger i januar på betydelig høyere nivå sammenlignet med samme måned i fjor. Salget er opp hele 41 prosent, mens igangsettingen viser en fremgang på 25 prosent. Men her sammenlignes det med lave fjorårsnivåer som var de svakeste i løpet de siste fem årene. Det betyr at årets januar-nivå for så vel salg som igangsetting ligger lavere enn årene 2011-13.

– Fortsatt for lavt

– Farten i boligmarkedet har tatt seg opp etter et bekymringsfullt lavt nivå. Men fortsatt er nivået alt for lavt sett mot befolkningsveksten, og særlig bygges det for lite i sentrale strøk rundt de største byene med unntak av Rogaland og trondheim. Fortsatt er Oslo-området i særklasse når det gjelder underdekning sett opp mot behovet, kommenterer administrerende direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

– Den alt for lave boligaktiviteten i sentrale strøk bør få politikerne til å gjøre boligbygging til et sentralt tema i den kommende kommunevalgkampen. Velgerne må få presentert konstruktive løsning på hvordan boligunderskuddet skal løses, fremholder han.

Leiligheter i siget

Det er salgsoppgang i januar for alle boligtyper. I leilighetsmarkedet er veksten på hele 75 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Også pen vekst for småhus med 54 prosent økning, mens eneboliger står nærmest på stedet hvil med en marginal fremgang på en prosent.

Når det gjelder igangsetting, er det leiligheter som definitivt dominerer fremgangen med en vekst på formidable 110 prosent. Også for småhus går utviklingen rasket fremover med en økning på 40 prosent. For eneboliger derimot er det snakk om en tilbakegang på 18 prosent.

Økende optimisme

Boligprodusentene måler også forventningene til markedsutviklingen hos aktørene som rapporterer inn sine boligtall. For januar er optimismen høy med en markant forventning om en ytterligere bedring i markedsbildet både på 3 og 12 måneders basis.