– Vi setter grensen der fordi det er en veldig god pensjon. Det kan medføre at noen får mer. Men veldig mange har over 1 million i statlige selskaper, så dette vil være en tydelig innskrenkning, sier Monica Mæland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mæland strammer inn toppsjefenes pensjon

Næringsminister Monica Mæland (H) innfører fredag nye regler som skal stanse pensjoner på over 1,1 million kroner i året i bedrifter med statlig eierskap.

De nye reglene tilsvarer en grense på tolv ganger grunnbeløpet i folketrygden, og gjelder i 40 selskaper hvor staten har en eierandel på over 90 prosent. 300 datterselskap av disse blir også rammet, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi setter grensen der fordi det er en veldig god pensjon. Det kan medføre at noen får mer. Men veldig mange har over 1 million i statlige selskaper, så dette vil være en tydelig innskrenkning, sier Mæland.

Retningslinjer for å stramme inn bonus og pensjon ble innført i 2001. De ble sist revidert av daværende næringsminister Trond Giske (Ap). Mælands forslag går lenger enn Giskes. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) liker ikke Høyre-statsrådens innstramming.

– Vi synes det er uklokt å sette en grense der, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk.

Han mener Mælands pisk bare vil føre til høyere sjefslønninger.

– Selskapene må da vurdere annen kompensasjon, som fort kan resultere i høyere lønninger. Det er skuffende og overraskende at regjeringen har valgt å sette en slik grense, sier Brubakk.

Reglene har ikke tilbakevirkende kraft.