Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen før sistnevnte holdt sin årstale i Norges Bank torsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Erna Solberg: – Kan ikke kjøpe oss ut med oljepengebruk

Statsminister Erna Solberg (H) mener dagens oljepengebruk på cirka 3 prosent av BNP er et sobert nok nivå.

– Vi kommer til å bestemme hvert år hvor mye oljepenger vi skal bruke, men det er et viktig budskap at vi må ta de økonomiske omstillingene som nå ligger foran oss, sa Solberg til NTB etter sentralbanksjef Øystein Olsens årlige tale.

Talen om tilstanden i norsk økonomi hadde hovedbudskapet at politikerne nå må bremse oljepengebruken.

– Mitt råd er: La oss ikke tøye strikken lenger. La oss vise tilbakeholdenhet og forsiktighet og holde igjen på pengebruken, sa Olsen fra talerstolen i Norges Bank.

– Det er cirka 3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Det har vi hatt de siste tre årene, litt mer i årene før det. Hvert år bestemmer vi oljepengebruken ut fra budsjettet, sa Solberg.

Hun er likevel tydelig på at Norge har en vei å gå for å omstille økonomien.

– Det er ingen lett vei å gå, og vi kan ikke kjøpe oss ut av det med oljepengebruk. Det er en alvorlig omstilling. Som sentralbanksjefen sa, så er det vanskeligere å omstille seg fra høylønnsom næring, som olje og gass, over til mer kompetansebaserte næringer for framtiden, sa Solberg, før hun la til at regjeringen har startet arbeidet.

– Omstillingene kommer raskere. Da oljeprisen var høy, skjøv den omstillingene ut i horisonten. Nå blir det viktig at vi bruker oljepenger i tråd med det norsk økonomi tåler, og at vi når målene med pengene vi bruker.

Riktige satsingsområder for å få økt konkurransekraft og fortsatt økonomisk vekst vil bli helt sentralt, mener Solberg.

– Dette er ikke en kortvarig krise, men en langvarig omstilling, sier hun.