– Vi har rykket opp i en liga der vi begynner å bli en betydelig aktør i det svenske markedet. Kjøpet av Arcona har vært svært vellykket og har gjort at vi kan ta på oss større oppdrag enn tidligere, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke ASA.

Arne Giske tror på god utvikling i Sverige

Konsernsjef Arne Giske i Veidekke er ikke fornøyd med marginene i den svenske entreprenørvirksomheten men har sterk tro på en vekst både i omsetning og ikke minst resultat i Sverige.

Veidekke Sverige er blitt en meget viktig del av konsernet. I løpet av 2014 hadde de en vekst i nabolandet innen entreprenørvirksomheten på 23 prosent. Totalt omsatte de i 2014 for hele 6,33 milliarder kroner i Sverige. Entreprenørvirksomheten er størst med 4,804 milliarder kroner, mens eiendom omsatte for 1,529 milliarder kroner.

Giske er godt fornøyd med både veksten og utsiktene fremover for virksomheten i Sverige. Men i 2014 måtte de tåle tap i deler av byggvirksomheten og i tunnelvirksomheten – i de øvrige anleggsvirksomhetene gikk det bra.

– Vi må forbedre lønnsomheten i den svenske virksomheten og det har høy prioritet. Vi vet hvordan vi skal gjennomføre dette – det har vi 70 års erfaring fra i konsernet, påpeker Giske. Entreprenørvirksomheten i Sverige fikk i 2014 en resultatmargin på 0,4 prosent.

Skal vokse videre
Han peker på at Sverge representer det kraftigste vekstområdet for Veidekke i tiden fremover. Spesielt ligger det an til en økning innen infrastrukturprosjekt og en styrket boligetterspørsel.

– Når den politiske situasjonen nå har stabilisert er det flere store anleggsprosjekter som kommer hvor vi ønsker å delta. Dette gjelder blant annet utbyggingen av prosjektet Slussen til rundt 10 milliarder svenske kroner og prosjektet Förbifart Stockholm (ringvei) til hele 30 milliarder svenske kroner, sier Giske.

Innen eiendom i Sverige har de gjennom fjoråret hatt en betydelig økning i driftsinntektene og et stabilt resultat. De har styrket tomtebanken i Stockholm og har flere større prosjekter på gang.

Det er fortsatt gode konjunkturer i Sverige og ikke minst lave renter – noe som bidrar til et sterkt boligmarked. De ser også en økt vekst innen yrkesbygg.

– Vi har rykket opp i en liga der vi begynner å bli en betydelig aktør i det svenske markedet. Kjøpet av Arcona har vært svært vellykket og har gjort at vi kan ta på oss større oppdrag enn tidligere. Dessuten har vi den senere tiden fått flere mellomstore jobber i privatmarkedet, legger han til.

Veidekke skal nå være nummer seks i størrelse det svenske entreprenørmarkedet.

– Store jobber tiltrekker folk og vi er godt fornøyd med å ha opparbeidet den posisjon vi har i Sverige nå. Det viser at satsingen har lyktes og vi skal definitivt vokse videre i Sverige, legger Giske til.

Solide konserntall
Det var en fornøyd Giske som kunne presentere Veidekkes konserntall for fjerde kvartal torsdag morgen.

Veidekkes omsetning i fjerde kvartal ble 6 619 millioner NOK (6 146 i 2013) og resultatet ble 368 millioner NOK (335). Det gir en resultatmargin på 5,6 % (5,5 %).

For hele 2014 endte omsetningen på 23 863 millioner NOK (21 191). Resultat før skatt ble 967 millioner NOK (776), og resultatmarginen 4,1 % (3,7 %).

Samlet ordrereserve er nå på 17,1 milliarder NOK (18,2). Tallene er fra segmentregnskapet. Resultatet pr. aksje (IFRS) ble kr 6,30 (4,50) for året. Veidekkes styre foreslår å øke utbyttet fra kr 3,- pr aksje i 2013 til kr 3,50 for 2014. Det innebærer at de vil betale ut 468 millioner kroner i utbytte for 2014 – noe også mange av de ansatte får glede av.

– Vi hadde både vekst og resultatframgang i årets siste kvartal. I tillegg er ordrereserven god, og selskapet har en solid finansiell stilling ved inngangen til 2015, sier Giske. Han kan også fornøyd konstatere at konsernet er gjeldfritt og at de går inn i 2015 med penger på bok.

– Det gir oss en stor handlefrihet, sier konsernsjefen.