Statsbygg får EU-oppdrag

EU ønsker hjelp av Statsbygg og seks andre partnere til å gjøre samfunnsviktige data mer tilgjengelig for alle.

Et nytt system for å dele eiendomsdata i Europa skal utvikles. Det kan bidra til sikrere bygg og hindre tap av liv helse.

I skarp internasjonal konkurranse har EU tildelt Statsbygg og seks andre norske og europeiske partnere 3,5 millioner euro til prosjektet «proDataMarket».

- Det er unikt at Statsbygg får tildelt EU-midler. Det vi skal bidra med, er å utvikle et nytt verktøy som gjør det enkelt for virksomheter i hele Europa å dele eiendomsdata med andre, sier Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

Liv og helse

Oversikt over arealdata, leie- og salgspriser, miljø- og geografiske data for eiendommer er i utgangspunktet gratis, men ofte vanskelig tilgjengelig. Derfor har slike data blitt god butikk internasjonalt gjennom betalingstjenester.

Som eier av over 2.300 bygninger på vegne av staten, sitter Statsbygg på verdifulle data. Nå skal Statsbygg være med på å lage en modell for deling av eiendomsdata som er viktig for liv og helse.

Sikrere bygg

Det skal bli lettere for Norge og EU-landene å sette sammen informasjon fra mange kilder til f.eks. risiko- og sårbarhetsanalyser og dermed bygge bedre og sikrere bygg i framtiden.

- Framtiden er digital og det vil i økende grad bli fokus på hvordan finne informasjon. Både EU og Norge har som mål å gjøre offentlige data mer tilgjengelig. Derfor er vårt bidrag til åpne data viktig, sier Nikolaisen.