Illustrasjonsfoto

Nytt senter mot arbeidslivskriminalitet åpnet

Torsdag åpnet Senter mot arbeidslivskriminalitet i Oslo. Skatt øst, Arbeidstilsynet Oslo-Akershus, NAV-kontroll og Oslo politidistrikt har etablert et felles kontor i 12. etasje i Oslo City for koordinert arbeid mot arbeidsmarkedskriminalitet.

BNL-sjef Jon Sandnes er godt fornøyd med etableringen av det nye senteret.

I statsbudsjettet for 2015 ble det bevilget 25 millioner kroner til Arbeidstilsynet, Politiet og Skatteetaten for økt samordnet innsatsen med sikte på å forebygge og avdekke arbeidsmarkedskriminalitet. Tolletaten deltar også i samarbeidet.

Det var arbeids- og sosialminister Robert Eriksson som sto for den offisielle åpningen.

På senteret skal det sitte ca. 20 medarbeidere fra alle de samarbeidende etatene, de første flyttet inn allerede på mandag.

- Senteret skal bidra til en enda bedre koordinert og styrket innsats for datainnhenting, etterretning, analyse og felles kontroller. Dette skal gi økt slagkraft, slik at flere av de useriøse aktørene settes ut av spill, sier regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet Oslo.

– Viktig tiltak
– Dette er et viktig tiltak i kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet og etatene fortjener ros for å ha fått på plass senteret så raskt, sier adm. dir. i BNL Jon Sandnes.

– BNL har lenge argumentert for samordnet og målrettet kontroll og tilsyn. Gjennom samlokaliseringen av de offentlige etatene har vi fått på plass noe som kan vise seg å bli et kraftfullt virkemiddel i kampen mot de useriøse, sier han.

Det er pilotprosjektet i Bergen som har dannet modell for det kontoret som nå opprettes i Oslo. Senere kommer det også et eget kontor i Stavanger.

– Det er en styrke at i tillegg til Arbeidstilsyn, Skatteetat og Politiet, så er NAV og Tolletaten også med i dette senteret. Det gir det beste grunnlag for å ta de multikriminelle aktørene. Og for å lykkes er det kritisk at det blir gjennomført et betydelig høyere andel kontroller og tilsyn enn i dag. Risikoen for å bli tatt må oppleves som reell. Det er også positivt at det i handlingsplanen så klart sies at samarbeidet med næringslivet skal styrkes. Gjennom et aktivt samarbeid vil senteret få mange gode observasjonsposter ute i byggenæringen som kan styrke arbeidet mot arbeidsmarkedskriminaliteten ytterligere, utdyper Sandnes.

ROT-markedet skal også prioriteres

Tidligere har det fra kontrolletatene sin side vært sagt at proffmarkedet er prioritert innsatsområde i byggenæringen. BNL har advart mot at man glemmer privatmarkedet (ROT-markedet) som også er et svært marked der omsetningen beløper seg til om lag 65 mrd kroner.

– BNL er enig i prioriteringen av proffmarkedet, men vi ser at utfordringene er også svært store i ROT-markedet. Derfor er det svært gledelig at det i handlingsplanen for senteret står klart at også privatmarkedet skal prioriteres, sier Sandnes.

BNL ønsker flere senter mot arbeidsmarkedskriminalitet

Det tok kort tid før myndighetene så at erfaringene fra kontoret i Bergen og fra etterforskning i enkeltsaker der etatene samarbeider nært, til pengene ble bevilget på statsbudsjettet.

– Nå håper jeg at de erfaringene som man får gjennom sentrene i Oslo og Stavanger viser at vi trenger flere slike kontorer i alle landets større byer, og tettbefolkede områder, sier BNL-sjefen.